Igor Marojević u Karlovačkoj gimnaziji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2017, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igor Marojević u Karlovačkoj gimnaziji

Gost Karlovačke gimnazije bio je književnik Igor Marojević. U prepunoj Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije, nakon pozdravne reči direktora Milana Đurišića, otpočeo je književni susret koji su moderirale učenice: Anja Desnica, Milica Dragomirović i Tamara Fodor.

Igor Marojević je posle uvodnih napomena u vezi sa njegovim stvaralaštvom, pročitao odlomak iz priče "Unutra", a potom je odgovarao na pitanja učenika-moderatora u vezi sa poetikom navedene priče. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Pitanja su se odnosila na upotrebu urbane leksike i internet terminologije u tekstu, problem dvostrukog egzila junakinje (iz Srbije u Nemačku, iz oflajn života u onlajn), na pojam pripovetke kao pripovednog žanra, recepciju "Beograđanki" uopšte i dr.

Igor Marojević je otkrio da li su postojali prototipovi za junakinje "Beograđanki" i na koji je sve način ulazio u karakter i psihu svojih junakinja te ko su njegovi povlašćeni čitaoci koji se sa tekstom susretnu još dok je u rukopisu, koliki uticaj muzika ima u njegovom životu i njegovoj prozi, a odgovarao je i na pitanja iz publike: učenike je zanimalo koje je knjige čitao kada je bio u njihovim godinama, koliko je sam aktivan na socijalnim mrežama, da li se na isti način odnosi prema literaturi kao pisac i kao urednik i slično.

Promocija je trajala sat vremena da bi se razgovor o savremenoj srpskoj prozi nastavio i nakon zvaničnog dela promocije.

Susret sa Igorom Marojevićem je nastavak višegodišnjih, tradicionalnih "Razgovora sa savremenim srpskim piscima" tokom kojih se učenici Gimnazije susreću sa najkvalitetnijim domaćim piscima, čiji je koncept osmislila profesorka književnosti, Ljiljana Maletin Vojvodić. Tako je nakon Milorada Pavića, Slobodana Tišme, Svetislava Basare, Dragana Velikića, Srđana Tešina u Gimnaziji gostovao i Igor Marojević

Organizatorka događaja i saradnik u projektu i ovoga puta je bila profesorka srpskog jezika, Merima Aranitović, koja je osmislila koncept "Dana Branka Radičevića", u okviru kojeg su "Razgovori sa piscima" i nastali.

25. aprila nas očekuje susret na istom mestu, gde će gost Gimnazije biti ovogodišnja dobitnica nin-ove nagrade, Ivana Dimić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.