I kupusu nedostaje vode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2017, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I kupusu nedostaje vode

Navodnjavanje povrtarskih kultura je obavezno, ako se želi postići dobar rod. Pri tome treba održavati umerenu ali dovoljnu vlažnost zemljišta kako bi povrće napredovalo. Kupusu koji je rasađen pre neki dan voda izuzetno prija jer mu pomaže u početnom razvoju na otvorenom polju.

Posle rasađivanja kupus zahteva 380-500 mm vode u zavisnosti od klimatskih uslova.

Sada je ta potreba izuzetno povećana imajući u vidu činjenicu da temperature prelaze 30 stepeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << celzijusa. Zalivanjem se prvo vlaži gornji oranični sloj.

Kod nege rasađenog kupusa obavezna su 2-3 okopavanja jer se pri tome biljke malo nagrnu zemljom što dovodi do boljeg ukorenjavanja. Potrebe zasada za vodom su različite i variraju u zavisnosti od uslova proizvodnje.

"U skladu s tim varira i broj zalivanja i norma navodnjavanja. U vreme ukorenjavanja najbolje je da zalivanje izostaje da bi biljke razvile snažniji korenov system, ipak to sada nije moguće jer su temperature visoke", kaže za RTV Miroslav Kancko poljoprivrednik iz Šida

Posao navodnjavanja kupusa se mora odraditi sa dodatnim oprezom pogotovo kada kupus napreduje do faze formiranja glavica jer ako zemljište presuši i potom se naglo potopi, dolazi do lošijeg kvaliteta i gubi se tržišna vrednost upozorava Kancko.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.