Izvor: Magyar Szó, 25.Sep.2014, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I grupa i zgrada u opasnosti

Deca koja pohađaju vrtić u Bačkom Petrovom Selu od četvrtka ne mogu da uđu u svoje sobe u objektu „male zarde“ iako je rušenje dimnjaka, koje je naredila inspekcija, izvršeno još tokom vikenda.

Osnovna škola „Šamu Mihalj“, nosilac prava korišćenja nad objektom u državnoj svojini, je 20. septembra u celosti izvršila mere za sanaciju akutnog stanja u objektu predškolske ustanove „Labud Pejović“ iz Bečeja, koju je opštinski građevinski inspektor naložio, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << bi se stvorili uslovi za dalji nesmetani rad vaspitne grupe u objektu „male zarde”. „Intervenisali smo trenutno, da bi predškolska ustanova u toj zgradi mogla i dalje nesmetano da funkcioniše“, izjavio je direktor škole Ferenc Beretka. Do radova je moralo doći jer je opštinski građevinski inspektor u svojoj odluci od 18. Septembra, a nakon dojave građana, zabranio rad u školici, zbog kritičnog stanja pojedinih delova zgrade, i naložo izmeštanje dece, a potom i uklanjanje četiri odžaka koji su bili skloni rušenju.

Predškolska ustanova „Labud Pejović“ je trebala privremeno da smesti decu u objekat predškolske ustanove u Makadiju, ali zbog udaljenosti ovu mogućnost roditelji nisu želeli da prihvate i zbog toga deca od četvrtka ne idu u vrtić.

Iako škola od 1978. godine ne koristi objekat „male zarde“, prema podacima registra nepokretnosti i dalje je nosilac prava korišćenja objekta u državnoj svojini u dve trećine dela i zbog toga je srazmerno odgovorna i za izvršenje mera inspekcije.

„Za školu je bitno održavanje predškolskih ustanova u Bačkom Petrovom Selu i zbog toga smo zabrinuto primili k znanju da je ova odluka dovela u opasnost opstanak jednog vrtića nakon što je 31. avgusta već jedna grupa u selu ugašena, a ovu grupu je pohađalo više od dvadeset dece, pritom su ostali vrtići su prilično daleko. Ni stručni, ni finansijski razlozi ne nalažu zatvaranje, s toga se vrtić ne treba zatvoriti, već, naprotiv, razvijati; ove školske godine je na mesto 50 malih maturanata upisano 76 prvaka, od kojih najmanje dvadesetoro njih nije završilo predškolsku nastavu“, naglasio je direktor.

Članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje, kulturu i civilne organizacije, Andrea Galgo Ferenci, je istog mišljenja. Prilično je čudno što ovi nedostaci zgrade, proglašeni opasnim po život, nisu primećeni tokom redovne letnje inspekcije i da o najnovijim dešavanjima nju nisu čak ni informisali. Zvaničnu informaciju je dobila tek juče, i to na svoju molbu. U tom dopisu je Slađana Jović, direktorica Predškolske ustanove, napisala da su nakon odluke inspektora decu iz „male zarde“ premestili u objekat u Makadiju. Od 21 premeštenog deteta se u drugoj školici pojavilo samo njih 12.

Iako je rušenje dimnjaka bio zajednički zadatak i škole i Predškolske ustanove, zbog interesa dece škola je prihvatila ovaj zadatak u celosti. Pored toga i roditelji su dali pismenu izjavu da na sopstvenu odgovornost žele da njihova deca i dalje pohađaju objekat u „maloj zardi“, a uprkos svemu tome deca i dalje ne mogu preći prag svojih soba. Direktorica kaže da se mora sačekati odluka inspektora; ukoliko on proglasi objekat sigurnim, deca se mogu vratiti u „malu zardu“. „Moguće je da ćemo dogodine zbog privrednih razloga zatvoriti „malu zardu“. Ni ove godine nije trebalo da se šalju deca u ovaj objekat, ali je napravljen propust tokom upisivanja, inače ova zgrada nije ni trebala da se nađe na konkursu. I ranije investicije su bile suvišne jer se zgrada može srušiti“, izjavila je direktorica.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.