Hrabri pomorac iz Zrenjanina za RTV: Uspeo sam da izbegnem otmičare i sa kolegama povratim kontrolu nad brodom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2019, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrabri pomorac iz Zrenjanina za RTV: Uspeo sam da izbegnem otmičare i sa kolegama povratim kontrolu nad brodom

Prilikom napada pirata kod Gvinejskog zaliva na napadnutom brodu se nalazio se i mornar iz Zrenjanina, za koga se prvo verovalo da je otet, a zatim je javljena vest da je mornar uspeo da pobegne sa broda. Aleksandar Terek tokom popodnevnih sati stigao je u svoj porodični dom.

O napadu koji se desio pre nekoliko dana malo se znalo, nekoliko osoba je tom prilikom i oteto, a kako mornar kaže napad je bio neočekivan.

"Posada je istrenirana, mi smo uvek spremni za takve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stvari tako da smo u skladu sa tim i reagovali. To nije bio baš šablonski sticaj okolnosti, oni su ipak uspeli da se popnu na brod i uspeli su u jednom trenutku da preuzmu kontrolu nad brodom, ali zahvaljujući pribranosti i sreći, ja sam uspeo da izbegnem sve to, da pokupim jedan deo posade i preuzmem kontrolu nazad nad brodom", rekao je Aleksandar.

Terek više od 10 godina radi kao mornar na prekookenskim plovidbama, sa suprugom i dvoje maloletne dece živi u Zrenjaninu.

Tereka je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekala supruga Andrijana.

Ekipa RTV-a ranije je tokom današnjeg dana bila u porodičnoj kući Aleksandara Tereka, nije našla nikoga, ali dobili smo potvrde o tome da je porodica bila obaveštena o napadu.

Kako je ranije prenela Radio-televizija Srbije, Aleksandar Terek je bio na brodu prilikom napada pirata, ali se sa grupom pomoraca izvukao.

Među sedam mornara koje su pirati oteli u Gvinejskom zalivu, nalazio se i jedan državljanin Srbije, saopštilo je  ranije danas Ministarstvo spoljnih poslova.

"Od vlasti Ekvatorijalne Gvineje zvanično smo obavešteni da se među sedam mornara koje su pirati oteli u Gvinejskom zalivu nalazi i jedan državljanin Republike Srbije", navedeno je u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ističe se u saopštenju, naložio je Ambasadi Srbije u Angoli, koja je na nerezidencijalnoj osnovi nadležna i za Ekvatorijalnu Gvineju, da prikupi sve relevantne podatke u vezi sa otmicom i položajem našeg građanina.

"Naša Ambasada je u stalnom kontaktu sa vlastima Ekvatorijalne Gvineje u vezi sa ovim događajem i preduzima sve mere koje su potrebne za pomoć državljaninu Republike Srbije", saopštio je MSP.

Ekvatorijalna Gvineja saopštila je ranije da su pirati u Gvinejskom zalivu oteli sedam stranih državljana, među kojima je i Srbin.

U saopštenju vlasti te zemlje se navodi da su pirati napali brod kompanije Ekson Mobajl u blizini naftnog nalazišta Zafiro, javio je AP.

Među otetima su i državljani Južne Afrike, Filipina i Kameruna.

Mornarica je kasnije ušla na brod da bi zatekla preostalih osam članova posade koji su uspeli da se sakriju.

Brod je napustio naftno polje smešteno na 12 nautičkih milja od obale i krenuo je prema Lubi, lučkom gradu na južnom ostrvu Bioko, kada je napadnut.

"Platformu su napali pirati koji su krenuli ka luci Luba i oteli sedmoricu članova posade", prenosi "Blic" izjavu neimenovanog izvora.

Terek je završio Pomorski fakultet u Kotoru, a osim za američku kompaniju “Ekson mobajl”, na čijem se brodu nalazio kada je kidnapovan, radio je i za poznatu turistički orijentisanu kompaniju MSC, koja putnike vodi na krstarenja širom planete.

Za sada nema detalja o otmičarima i njihovim motivima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zrenjaninac koji je bio na napadnutom brodu vratio se kući

Izvor: RTS, 23.Nov.2019

Aleksandar Tereki iz Zrenjanina, državljanin Srbije koji je bio na brodu prilikom napada pirata u Gvinejskom zalivu, vratio se kući. . Kako saznaje Radio-televizija Srbije od porodice mornara, Aleksandar Tereki iz Zrenjanina...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.