Hor Sveti Stefan Dečanski obeležio 30 godina postojanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2017, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hor Sveti Stefan Dečanski obeležio 30 godina postojanja

Hor Sveti Stefan Dečanski, je sinoć na koncertu, kojim je obeležio 30 godina postojanja i trajanja pokazao kvalitete vrhunskog ansambla, kakvi se u svetu neguju u najprofesionalnijim uslovima i pod pokroviteljstvom najviših ustanova, čija je briga negovanje i razvoj kulture jedne zemlje.

Međutim, ovaj hor svoje kvalitete i sve dosadašnje uspehe duguje pre svega horovođi Tamari Adamov Petijević, ali i privrženosti svih generacija pevača, ali na žalost ne i ustanovama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulture i dobrotvorima koji bi o njemu brinuli.

Program koji smo sinoć slušali bio je oda horskom stvaralaštvu, pre svega duhovnoj muzici, koju ovaj hor najčešće izvodi, ali kao i uvek dirigentkinja Tamara Adamov Petijević je i ovog puta načinila jedinstven programski sklop kompozicija, i među ruske i srpske apostole horskog stvaralaštva, Kiseljeva Alfejeva, Česnokova, Arhangelskog, Rahmanjinova, Kir Stefana Srbina, Mokranjca, Pašćana, Babića i Miloševića, samouvereno, ali i sa puno poverenja i ljubavi kojom pristupa svojoj horskoj porodici, utkala i osam premijerno izvedenih kompozicija, sedmoro mladih autora, koje su zasnovane na karlovačkom crkvenom napevu po zapisu prote Branka Cvejića, iz službi Srpskom svetiteljima.

Mladi kompozitori, koji su svi ponikli u horu Sveti Stefan Dečanski su Miloš Tadić, Nataša Đuragić, čije su dve numere izvedene, Ana Kazimić, Aleksandra Radenović,Jovana Filipović, Ljubomir Ivanović i Ivana Govorčin.

Od njih sedmoro, četvoro je, na poklon, pred publiku izašlo iz hora, u kom su i sinoć pevali. Solistkinje su bile sopranistkinje Radoslava Vorgić Žuržovan i Ljiljna Lišković, koje su svojom interpetacijom i predivnim glasovima, doprinele da ovaj koncert bude u celosti Koncert Heruvima.

Kako će svet na nas gledati 2021. ne znamo, ali znamo da je ovaj koncert svojim kvalitetom, zaslužio da u Novom Sadu njime budu započete Novosadske muzičke svečanosti i da se sinoć u Sinagogi pred novosadskom publikom poklonililo novosadsko horsko plemstvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.