Hongkong: Prodemokratskim kandidatima više od polovine mesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2019, 03:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hongkong: Prodemokratskim kandidatima više od polovine mesta

Prodemokratski kandidati u značajnom su vođstvu na današnjim lokalnim izborima u Hongkongu, a lokalni mediji izveštavaju da su oni osvojili više od polovine mesta.

Ovo su prvi izbori od pokretanja prodemokratskih demonstracija u junu, a obeležila ih je rekordna izlasnost glasača.

Prodemokratski kandidati su prvi put obezbedili više od polovine od ukupno 452 mesta u okružnim savetima, prenosi Rojters.

Među pobednicima izbora su, kako se navodi AP, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bivši studentski lideri, kandidat koji je zamenio aktivistu Džošuu Vonga, jedinu osobu kojoj je bilo zabranjeno da se kandiduje.

Trijumfovao je i organizator mitinga Džimi Šam, koji je prošlog meseca bio pretučen, kao i prodemokratski poslanik kojem je napadač odgrizao jedan deo uha.

Najveća prokineska stranka je doživela najveći poraz jer je izgubilo više od 100 od 182 njenih kandidata.

Kako su saopštile vlasti, glasalo je više od 2,7 miliona, što je oko dve trećine registrovanih birača.

Izbori su protekli mirno, bez većih nepravilnosti.

Nedavne ankete su i pokazale da raste podrška prodemokratskim snagama.

Glasači su birali između 1.104 kandidata za 452 mesta u lokalnoj samoupravi grada.

Više od 4,13 miliona glasača u Hongkongu imalo je pravo glasa na lokalnim izborima, prvima od početka nemira koji su u junu zahvatili tu autonomnu kinesku teritoriju.

Okružni saveti su niža vladina tela sa četvorogodišnjim mandatom koja se u 18 distrikta staraju za lokalne stvari, poput gradskog prevoza i objekata za rekreaciju.

Otkako je Velika Britanija vratila Hongkong Kini 1997, ovaj specijalni administrativni region funkcioniše po principu "jedna zemlja, dva sistema". To gradu daje samoupravu i razne slobode, uključujući ograničena izborna prava.

Lider grada može biti nominovan i izabran samo od strane komiteta koji ima 1.200 članova, uglavnom prokinske elite.

Opozicija pokušava da natera kinesku vladu da poštuje punu demokratiju za koju kažu da im je obećana Osnovnim zakonom, miniustavom grada, koji stanovnicima daje pravo da sami izaberu svog lidera.

To je upravo jedan od pet zahteva demonstranata i razlog ranijih prodemokratskih protesta 2014. Bez promene u političkoj strukturi, jedini način da javnost izabere svog lidera je preko okružnih većnika, koji čine oko 10 odsto izbornog komiteta, i šest odsto parlamentaraca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.