Hoće kralja pred Gradskom kućom

Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće kralja pred Gradskom kućom

SOMBOR - Ravnogorski pokret u Somboru traži da se ispred Gradske kuće u Glavnoj ulicu vrati spomenik kralju Aleksandru I Karađorđeviću, rad čuvenog vajara Antuna Augustinčića. Ravnogorci najavljuju i prikupljanje potpisa za podršku toj inicijativi koja će biti upućena opštinskoj vlasti i gradonačelniku Sombora.



Mesto na koje bi trebalo da se vrati spomenik

Spomenik kralju Aleksandru je do Drugog svetskog rata bio u glavnoj ulici ispred Gradske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kuće. U Odeljenju za komunalne poslove kažu da projektom uređenja Glavne ulice nije predviđeno vraćanje spomenika.

- Smatramo da spomenik treba da se vrati na mesto na kojem se nalazio do Drugog svetskog rata. Treba podsetiti da su, između ostalog, kralj Aleksandar i njegova supruga kraljica Marija bili donatori za izgradnju zgrade somborske bolnice. Osim toga, taj spomenik je vredno umetničko delo, koje je krasilo Sombor i, ukoliko želimo da Sombor ponovo bude autentičan grad, onda moramo vratiti sve ono što mu pripada. Takođe podržavamo da se s druge strane Gradske kuće, na takozvanom Ćelavom trgu, vrati i spomenik Svetom Trojstvu - kaže Ilija Mirković, predsednik Ravnogorskog pokreta.

Spomenik kralju Aleksandru podignut je u Somboru 1940. godine, a godinu dana kasnije Hortijeva vojska ga je demontirala. Hortijevci su spomenik odneli u štale koje su se nalazile na izlasku iz Sombora prema Bezdanu. Tu je dočekao kraj rata.

- Posle oslobođenja Sombora bronzani spomenik je isečen i pretopljen. Prema našim saznanjima, kalupi su očuvani i nalaze se u jednoj radionci u Sloveniji, što omogućava da se načini verna kopija nekadašnjeg spomenika. Postament temelja još uvek je ispred Gradske kuće, mada je sada, prilikom rekonstrukcije Glavne ulice, zatrpan - kaže Mirković, koji je inicijator da se spomenik vrati u ulicu koja nosi ime Aleksandrovog sina, kralja Petra I.

Milanka Krstić, načelnik Odeljenja za komunalne poslove, kaže da projektom uređenja Glavne ulice nije predviđeno vraćanje spomenika kralju Aleksandru.

- Na prostoru ispred Gradske kuće projektom je predviđena izgradnja fontane - kaže Milanka Krstić.

Predstavnici Ravnogorskog pokreta nameravaju da se obrate novokonstituisanoj gradskoj vlasti i predstavnicima odborničkih grupa.

- Mislim da novac ne može biti prepreka. Ne znamo koliko bi postavljanje spomenika koštalo, ali uz donacije građana to bi moglo da se izvede - kaže Mirković.

Anketa:

Da li Treba vratiti spomenik kralju Aleksandru prvom u centar grada?

JELISAVETA MANDIĆ

Zalažem se za vraćanje spomenika kralju Aleksandru. Spomenik je tu postojao i on je deo istorije ovog grada i ovog naroda. To ne smemo zaboraviti.

ŽUŽANA CIRKL

Treba vratiti sve srušene spomenike u gradu. Nije bitno kakvi su, oni bi gradu dali drugačiji izgled. Sumnjam da za to ima novca.

BRANKA SIMIN

Videla sam na starim razglednicama kako je nekada izgledao taj deo Sombora i mislim da bi gradu trebalo vratiti sve što je nekada imao, a što je valjalo.

VELJKO MILISAVLJEV

Ja sam okoreli monarhista pa ću podržati svaku inicijativu koja se tiče monarhije. Podržaću stoga i vraćanje spomenika kralju Aleksandru Prvom.

DRAGAN KUBATOV

To je nekada bio ukras centra grada i trebalo bi g vratiti. Ali ne samo taj već i spomenik na takozvanom Ćelavom trgu, koji i nosi ime Trg Svetog Trojstva.

ALEKSANDAR BABIĆ

Polovina bi osuđivala, a druga polovina bi pozdravila vraćanje spomenika. Još nismo kao društvo sazreli da to prihvatimo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.