Hleb ne sme da jede čak 20.000 Vojvođana

Izvor: Blic, 20.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hleb ne sme da jede čak 20.000 Vojvođana

Novi Sad - U glavnom gradu Vojvodine ne postoji nijedna specijalizovana prodavnica hrane u kojoj se mogu snabdevati oboleli od celijakije. Inače, celijakija je hronična autoimuna bolest koju karakteriše neotpornost organizma na gluten, belančevinu koju sadrže pšenica, raž, ječam i ovas.

Prema nezvaničnim procenama, od celijakije u Srbiji boluje oko 70.000 ljudi, u Vojvodini oko 20.000, među kojima oko 3.000 Novosađana. Mnogi od njih i ne znaju da pate od ove bolesti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Prema rečima Melite Žderić iz Udruženja obolelih od celijakije Vojvodine, jedina terapija je striktna bezglutenska dijeta tokom celog života.

- Osnovni problem u striktnom sprovođenju ove dijete je u tome što se gluten ne nalazi samo u proizvodima u kojima se to očekuje, kao što su pekarski proizvodi, testenine, keks, musli i drugo. Gluten se koristi i kao podloga za najveći broj veštačkih aroma i aditiva u najvećem broju industrijski prerađenih namirnica. Tu spadaju sokovi, slatkiši, mesne prerađevine, pa i kečap i aleva paprika. Isto tako, gluten se koristi i u farmaceutskoj industriji kao podloga lekovima, tako da je to, u slučaju konzumiranja lekova, dodatni problem i rizik pred obolelima od celijakije pošto se prisustvo glutena u lekovima obično ne navodi - priča Melita Žderić.

Jedna od dodatnih nevolja za obolele od celijakije je i ta što se na retkim namirnicama njima dozvoljenim još ređe nalazi znak koji garantuje odsustvo glutena - precrtan klas pšenice. Stoga, kako kaže Melita Žderić, oboleli od celijakije moraju sami ili preko udruženja da obavljaju analize čak i one hrane kod kojih je mogućnost prisustva glutena svedena na minimum. Naša sagovornica napominje i to da analize koštaju najmanje oko 4.000 dinara po proizvodu. Ona dodaje i da se deca obolela od celijakije suočavaju i s drugim problemima, pre svega zbog poteškoća u socijalizaciji.

- U vrtićima se, recimo, ne sprema posebna hrana bez glutena za decu koja boluju od celijakije. To znači da ta deca moraju biti pod stalnim monitoringom vaspitača kako ne bi pojela nešto pogrešno. S druge strane, postoji i mogućnost da takva deca ni ne idu u vrtić, što je mnogo češći slučaj, zbog čega deci ostaju trajni problemi u vezi sa uklapanjem u društvo - smatra Melita Žderić.

Sastanci Udruženja obolelih od celijakije Vojvodine organizuju se jednom u dve sedmice u prostorijama u pasažu Dunavske 12, a sledeći je zakazan za danas od 17 do 19 sati. Sve dodatne informacije mogu se dobiti telefonom na broj 063/8190-602.

Kilogram brašna košta 600 dinara

Neke od osnovnih namirnica bez glutena u Novom Sadu se za sada mogu nabaviti uglavnom u velikim marketima, prodavnicama zdrave hrane i u pojedinim apotekama. Ipak, pored jako suženog izbora namirnica, oboleli od celijakije se suočavaju i sa izuzetno visokim cenama. Tako, kilogram bezglutenskog brašna košta oko 600 dinara, a isto toliko treba izdvojiti i za pola kilograma testenine. Cene uvoznih proizvoda su čak veće nego u zemljama EU, pa obične napolitanke od 100 grama, koje u Nemačkoj koštaju nešto iznad dva evra (170 dinara), ovde treba platiti čak 250 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.