Helikopteri Srbije pomažu Severnoj Makedoniji u gašenju požara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2021, 22:48

Helikopteri Srbije pomažu Severnoj Makedoniji u gašenju požara

Po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova sa 16 članova Helikopterske jedinice i pripadnicima Sektora za vanredne situacije došlo je u Kumanovsku regiju u Severnoj Makedoniji kako bi pomogli u gašenju požara koji je zahvatio Staro Nagoričane i sela u ovoj regiji.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je u Severnu Makedoniju došao zajedno sa vršiocem dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za vanredne situacije Lukom Čaušićem i flotom koja će biti angažovana u gašenju požara, istakao je da se danas, svega nekoliko dana nakon samita u Skoplju, gde su lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije izrazili potrebu svih naroda na Balkanu da budu bliži jedni drugima i da se kroz sve forme saradnje stvori otvoreni Balkan, pokazuje koliko je to važno i potrebno.

"Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je nakon razgovora sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim izdao naređenje Ministarstvu unutrašnjih poslova da učinimo sve što je u našoj moći da našim prijateljima u Severnoj Makedoniji pomognemo i da bez obzira što i kod nas bukte požari odvojimo značajne snage i tehničke kapacitet kako bismo pomogli stanovništvu u ovoj zemlji da se sačuvaju ljudski životi, šumsko bogatstvo i prostor zahvaćen požarom“, rekao je ministar Vulin, koga je u Severnoj Makedoniji dočekao ministar policije Oliver Spasovski.

Precizirao je da se od danas na prostoru Severne Makedonije nalaze četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova, tri vatrogasna, od čega dva „bel“- a nosivosti tonu i 200 litara vode i H-145 nosivosti tonu, dok četvrti služi za izviđanje i navođenje.

"Mi smo spremni da ukoliko uslovi to budu zahtevali i situacija se pogorša intervenišemo sa našim ljudima i tehnikom u bilo kom delu Severne Makedonije gde je naša pomoć potrebna“, rekao je Vulin istakavši da Srbija na ovaj način sprečava i širenje požara na našu zemlju.

Kako je naglasio, mi smo jedno na ovom prostoru i moramo da budemo što bliže jedni drugima.

Izrazivši solidarnost sa građanima Severne Makedonije, ministar Vulin je u ime Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Srbije istakao da je pomoć Srbije uvek tu, da će biti brza, sigurna i da Severna Makedonija na Srbiju uvek može da se osloni.

"Nemate vi nikog bližeg, i mi nemamo nikog bližeg i to se najbolje vidi u ovakvim teškim trenucima. Nećete ostati sami. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Republike Srbije, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biće tu i u ovako teškim trenucima. Otvoreni Balkan znači Balkan Balkancima“, poručio je ministar Vulin.

Dodao je da kao što su naši preci mislili, znali i sanjali, Balkan treba da pripada Balkancima i kada Balkanci zajedno rade, kada brinu o prostoru na kome žive, kada im niko sa strane ne dolazi i govori šta treba da rade onda su najuspešniji i najsigurniji.

Spasovski zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru Vulinu i Vladi Srbije na upućenoj pomoći istakavši da je u Severnoj Makedoniji trenutno aktivno 13 požara, koji prete da zahvate veću površinu.

"Važno nam je što kao država nismo prepušteni sami sebi, tu su naši prijatelji iz Republike Srbije i želim u svoje lično ime i u ime Vlade da se zahvalim na upućenoj pomoći u vidu četiri helikoptera koji će pomoći u gašenju požara“, rekao je Spasovski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija poslala pomoć za gašenje požara u Severnoj Makedoniji

Izvor: B92, 03.Avg.2021

Po nalogu predsednika Srbije 4 helikoptera MUP-a sa 16 članova Helikopterske jedinice i pripadnicima Sektora za vanredne situacije došlo je u Kumanovsku regiju...Stigli su kako bi pomogli u gašenju požara koji je zahvatio Staro Nagoričane i sela u ovoj regiji u Severnoj Makedoniji...Ministar unutrašnjih...

Nastavak na B92...

Srpski helikopteri gase požare u Severnoj Makedoniji: "Tu su naši prijatelji"

Izvor: B92, 04.Avg.2021, 08:02

Po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića četiri helikoptera MUP-a Srbije sa 16 članova došlo je u Severnu Makedoniji kako bi pomogli u gašenju požara...Vatrena stihija zahvatila je Staro Nagoričane i sela u toj regiji...Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je u Severnu Makedoniju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.