Halal sertifikat za subotičke proizvode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Halal sertifikat za subotičke proizvode

SUBOTICA - Mlekara Subotica svrstava se među vodeće kompanije u domaćoj mlekarskoj industriji. Njenu lidersku poziciju potvrđuje poslovanje prema najvažnijim međunarodnim sertifikatima - ISO 9001: 2000, HACCP i BRC. Uz dobijanje izvozničkog broja, ovi standardi otvaraju perspektivu izvoza na zahtevna evropska i svetska tržišta.

Kao prvoj u mlekarskoj industriji Srbije, danas je Mlekari Subotica uručen još jedan značajan sertifikat: HALAL sertifikat. Na ovaj način, 24 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vrste proizvoda Mlekare Subotica je uspešno sertifikovano, čime je potvrđeno da proizvodi Mlekare Subotica zadovoljavaju šerijatske Halal propise o zdravstvenoj, higijenskoj i sanitarnoj ispravnosti hrane.

Sertifikat, koji je izdala Agencija za sertifikaciju halal proizvoda Islamske Zajednice Srbije, su Dušanu Grujiću, generalnom direktoru „Mlekare" Subotica uručili hodži Mehmedalija efendija Veli, predstavnik Islamske Zajednice Srbije i Zaki Shaltaf, direktor Sektora sertifikacije Halal agencije.

Time Kompaniji postaju dostupna nova tržišta sa velikim brojem potencijalnih potrošača - pre svega tržišta regiona. Istovremeno se otvara mogućnost za proširenje kruga potrošača u evropskim i zemljama sa pretežnom muslimanskom populacijom. Halal sertifikat je potreban svim proizvođačima koji svoje proizvode žele da plasiraju na tržišta islamskih zemalja, odnosno potrošačima u islamskim zajednicama ostalih zemalja.

HALAL sertifikat proizilazi iz šerijatskog prava, pa zainteresovana kompanija mora Agenciji Islamske zajednice da donese izjavu o opredeljenosti, koja potvrđuje da su joj poznati šerijatsko pravo, HALAL standardi i sve zabrane koje iz toga proizilaze. Nakon tog ovlašćena lica pregledaju prostorije i proizvodne pogone da bi utvrdile da li se poštuju sve odredbe. Preporučljivo je da kompanije i preduzeća koja konkurišu za HALAL sertifikat, već imaju ISO i HACCP standarde, ali to i nije isključivi uslov za dobijanje HALAL sertifikata. Ako su zadovoljeni uslovi Agencija izdaje HALAL sertifikat što znači dopuštanje proizvodnje i izvoza za arapske zemlje. Sertifikat se izdaje na razdoblje od godinu dana.

Da bi zadovoljili zahteve Islamske vere, proizvodi sa HALAL sertifikatom ne smeju imati aditive i emulgatore koji su štetni po zdravlje. Takođe ne smeju imati primese svinjskog porekla, a zabranjen je i emulgator E120, koji se koristi za pravljenje boja, a dobija se od insekata. Zabranjen je alkohol, upotreba likera u konditorskim proizvodima i svi aditivi koji se koriste za učvršćivanje proizvoda, a svinjskog su porekla. U praksi to znači da fabrika ne sme alkoholnim sredstvima da dezinfikuje pogon, a u proizvodnji veliku pažnju treba posvetiti aditivima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.