Izvor: Blic, 26.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gužve kod kazana

Vazduh nad Štrandom juče nije mirisao na Dunav, već na paprikaš, šunku, vanil šećer, krofne i mnoge druge gurmanluke koje se od ranog prepodneva pripremaju na stotinak štandova ovogodišnjeg Etno festivala hrane i muzike. Tradicionalno, festival je otvorio predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić, a posetioce je pozdravio i predstavnik Američke fondacije za razvoj Majkl Miler.

Na centralnoj bini nastupilo je preko osamdeset kulturno-umetničkih društava sa teritorije cele Vojvodine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Najveća gužva, kao i prethodnih godina, bila je oko kotlića s ribljim i jagnjećim paprikašima, kao i oko kazana s vojničkim pasuljem. I pored tropske temperature, posetioci se nisu libili ni da sednu za astal štanda žena iz Srpskog Itebeja, koje su za juče spremile pravu domaću supu od kokoške iz dvorišta. Da bi potvrdile originalnost svog proizvoda, domaćice su iz Itebeja donele i „dvorište": koliba od kukuruznih stabljika i ispod nje ćurka na jajima.

- Mi smo poranile, pa smo u subotu napravile prvi nedeljni ručak, sa sve rinflajšom i mesom. Sve po redu - kaže Spasa Željski iz Itebeja, pokazujući na domaći hleb od cele dve kile koji je još u tri ujutru zamesila. Pored nje, domaćice iz Botoša su na trenutak napustile šporete i krofne koje su taman zamesile, kako bi odigrale barem jedno kolo. Pored štandova s rukotvorinama, vezom, heklerajem, čipkom, ukrasima i suvenirima, na štrandovskom suncu juče se najjače presijavala jedna pogolema šunka, preko koje se oslanjala tabla slanine okružene kobasicama. Veseli domaćin štanda Steva Kosanović iz Ravnja objašnjava posetiocima da je njegov štand mesto prodaje „zdrave hrane".

- U pitanju su proizvodi od stare sremačke vrste svinje „mangulica". Meso sa zdravim holesterolom, o čemu najbolje može da posvedoči naš direktor: ima 120 kilograma, a holesterol mu ko kod bebe - objašnjavaju na ovom štandu domaćini. Kao i svake godine, svi koji su posetili Etno fest sigurno nisu ostali gladni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.