Gulaš za Ginisov rekord

Izvor: Blic, 01.Jun.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gulaš za Ginisov rekord

Zolatan Gali oborio je juče svetski rekord, tako što je napravio najveći čobanski gulaš od 12.000 porcija. Stigla je i potvrda predstavnik Ginisove kancelarije u Budimpešti da je oboren svetski rekord i da će u sledećem izdanju knjige Ginisovih rekorda biti ubeleženo ime Zoltana Galija kao čoveka koji je skuvao najveću količinu gulaša u kotliću.

„Gulaš parti" koji je juče u Rekreacionom parku „Adica" u Adi priredio „Original gastro klub" i restoran >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Galib" Zoltana Galija (36) iz Ade, zbog ovog uspeha ostaće zabeležen zlatnim slovima u istoriji ove varošice na Tisi. Obaranje rekorda počelo je u šest sati, a u 12.58 predstavnik Ginisove kancelarije u Budimpešti, Šandor Čanji, saopštio je da je oboren svetski rekord i da će, nakon stroge procedure, u sledećem izdanju knjige Ginisovih rekorda biti ubeleženo ime Zoltana Galija kao čoveka koji je skuvao najveću količinu gulaša u kotliću - 12.000 porcija.

- Ideja da skuvam ovako veliku količinu gulaš čorbe, kojom bi se upisao u Ginisovu knjigu rekorda, dosta je stara, a sada je došlo vreme da se i realizuje. Četiri godine u Adi organizujem Međunarodni festival u kuvanju gulaša, a kao profesionalni kuvar, redovan sam učesnik takmičenja u zemlji i inostranstvu, na kojima sam do sada osvojio preko 40 priznanja,- kaže Zoltan Gali.

Zoltan je spremao čobanski gulaš-čorbu po tradicionalnom receptu, od mesa i povrća. Utrošeno je 700 kilograma svinjskog mesa, 20 kilograma dimljene slanine, 80 kilograma masti, 200 kilograma graška, 150 kilograma luka, 10 kilograma belog luka, 400 kilograma krompira, 100 kilograma svežeg paradajza i paprike, 70 kilograma kupusa, 100 kilograma šargarepe i peršuna, tarane 50 kilograma, 18 kilograma začina i 4 kilograma dodatka jelima. Ovaj specijalitet mađarske nacionalne kuhinje omiljena je poslastica svih gurmana.

Milorad Matić - Biba je zadužen za ekipu koja loži vatru ispod kotlića. Ovo je veoma odgovoran i bitan posao, jer prejaka vatra može sve da upropasti, a nedovoljno plamena neće omogućiti da se preko 4.000 litara sadržaja kuva.

- Obezbedili smo šest kubika vrbovog drveta, jer to drvo je najbolje za loženje ispod kotla. Bitno je da se vatra drži pod kontrolom i da se reguliše prema instrukcijama kuvara - kaže Biba.

Jedan od promotera ove manifestacije je i Ađanin Arpad Šterbik, najbolji rukometni golman na prošlom svetskom prvenstvu, koji će na narednoj Olimpijadi u Kini braniti boje rukometne reprezentacije Španije.

- Drago mi je da Ada, za mene najlepše mesto na svetu, i na ovakav način privlači pažnju ljudi da dođu u nju. Gulaš festivali se organizuje već četiri godine i siguran sam da će oni koji dođu u Adu i uvere se u naše gostoprimstvo doći ponovo. Sa nestrpljenjem čekam na red da probam ovaj „Ginisov gulaš" - kaže Šterbik.

Ferenc Irmenji, predsednik ađanske opštine, kaže da je dobra kuhinja kamen-temeljac turizma Potisja, pored prirodnih lepota.

- Ovakve manifestacije su dobre za popularisanje domaćeg turizma, a za ovu današnju, dugujemo zahvalnost Zoltanu Galiju - kaže prvi čovek Ade.

Za nepuna tri sata sadržaj kotlića je potpuno ispražnjen, a zadovoljni posetioci, pored dobrog zalogaja, uživali su i u prigodnom muzičkom i zabavnom programu koji je trajao do duboko u noć.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.