Grujić posetio Šlos i Sirmijum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2012, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grujić posetio Šlos i Sirmijum

GOLUBINCI, SREMSKA MITROVICA -

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić danas je obišao dvorac Šlos u Golubincima, a zatim i Carsku palatu u Sremskoj Mitrovici.

Dvorac u Golubincima je objekat kulture pod zaštitom. Jovanka Sečanski etnolog i osnivač Fondacije "Eko-etnomuzej Šlos" pokrenula je obnovu dvorca i on je u prethodnoj deceniji delimično obnovljen sredstvima NIP-a. Sagrađen je 1777. godine, za potrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oficirskih porodica Vojne granice, kao Upravna zgrada.

Dvorac ima i istorijski značaj, jer je u njemu kraće vreme 1813. godine boravio Karađorđe a za dvorac se vezuje i priča da je u njemu živela Žanet d Hontar, prva ljubav Ludviga van Betovena udata za graničarskog oficira Karla fon Greta.

Po Grujićevim rečima, dvorac je dragulj graničarske arhitekture 18. veka. "S obzirom na to da je deo objekta renoviran sredstvima NIP-a, ostalo je još puno toga da se završi, kao što je fasada, infrastruktura i grejanje, a posebno je ostalo da se institucionališe kulturno ime ovog zdanja, koje mora da nađe svoje mesto na kulturno-istorijskoj mapi Vojvodine, kazao je Grujić.

Kako je dalje rekao, veoma je važno da se svi zajedno, kako lokalna samouprava i pokrajinska vlada, tako i republičko Ministarstvo za kulturu uključe u ovaj projekat i završe ono što je započeto pre više od deset godina.

Grujić je zatim obišao i Sirmijum u Sremskoj Mitrovici, koji je u periodu od 1. do 4. veka bio središte rimske provincije Donje Panonije, a od 293. godine jedna od prestonica Rimskog carstva.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici Ljubomir Šulaja istakao je da je tek 2006. godine Carska pаlata natkrivena i konzervirana, onako kako je propisano. Nažalost, tri decenije za to nije bilo mogućnosti.

"Sada, kada se ovaj projekat završio, imamo i brojne planove vezane za što veću promociju Sirmijuma i Bazilike, koja se nalazi nadomak ovog mesta", kazao je Šulaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.