Grip osetno smanjio broj dece u novosadskim školama i vrtićima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2019, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grip osetno smanjio broj dece u novosadskim školama i vrtićima

Respiratorne, stomačne virusne infekcije i grip smanjili su ovih dana broj đaka u školskim klupama, a osetan je i manjak dece u vrtićima. U Institutu za javno zdravlje Vojvodine saznali smo da je to uobičajena slika za ovo doba godine i da će grip, kao i infekcije slične gripu, trajati sve do kraja februara.

Virusne infekcije prepolovile su grupe u vrtićima, deca su kod kuće na lečenju, a kako smo saznali u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" kod >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jednog deteta potvrđen je grip tipa AH1N1. Slična je situacija i u Osnovnoj školi "Đorđe Natošević", gde je zbog bolesti iz svakog odeljenja odsustvovalo od šest do osam učenika.

"Mi u "Radosnom detinjstvu" imamo prijavljen jedan slučaj gripa AH1N1 i to dete je na bolovanju, ostala stanja su slična gripoznom i zaista su grupe desetkovane, smanjeno je prisustvo dece po grupama", kaže Branka Čonkić, rukovodilac Službe preventivno-zdravstvene zaštite PU "Radosno detinjstvo".

"Mogu vam reći da smo se bili zabrinuli, dosta dece je bilo obuhvaćeno ovim gripom, mnogo njih je izostajalo. Međutim, imam utisak da sada jenjava, polako se učionice pune. To nije bio problem samo sa decom, nego i dosta nastavnika, pa je bio problem kako organizovati nastavu. Još četiri nastavnika su trenutno na bolovanju", navodi Nedeljko Đorđić, direktor OŠ "Đorđe Natošević".

Stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine epidemiološku situaciju prate od 3. januara, kada su zabeleženi prvi slučajevi gripa. Kako smo od njih saznali, broj gripoznih je povećan, ali razloga za brigu nema.

"Sve zdravstvene ustanove na teritoriji Pokrajine su od strane Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo dobile instrukcije u vezi sa ograničenjem poseta za vreme pojačane aktivnosti gripa i merama koje se preduzimaju u skladu sa tim", naglašava Mioljub Ristić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U poslednjih nekoliko dana povećan je i broj poziva apotekama. Građani se najčešće raspituju za lekove protiv povišene temperature.

"Pacijenti nam se obraćaju poslednjih dana da im je jako visoka temperatura i da se jako brzo vraća. Oni popiju lek i za dva, tri sata im skoči opet temperatura na 39. Onda mi savetujemo da se uzme neki drugi lek drugog sastava", objašnjava Nela Šmit Vitorac, farmaceutkinja u apoteci "Novi Sad".

Ukoliko je temperatura konstantno visoka, farmaceuti savetuju obavezan odlazak kod izabranog lekara, a to se naročito odnosi na bebe i hronične bolesnike
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.