Grejanje na gas isplativo, ali instalacije moraju da se održavaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2021, 17:54

Grejanje na gas isplativo, ali instalacije moraju da se održavaju

Tragični događaji usled neodržavanja ili nestručne kontrole gasnih i sličnih uređaja po pravilu obeleže svaku grejnu sezonu. Zašto se o tome priča tek kada se tako nešto dogodi? Odgovore bi trebalo potražiti u nedovoljnoj svesti potrošača, ali i većem angažovanju nadležnih službi u cilju edukacije građana.

Distributer, kao što je "Novi Sad gas", koji snabdeva 50.000 potrošača, odgovaran je za instalacije zaključno sa merno regulacionim setom. Sva odgovornost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je dalje na potrošaču, uz angažovanje ovlašćenog servisera za kontrolu unutrašnjih instalacija, što je zakonom i regulisano.

"Praksa je pokazala da potrošači baš i nisu skloni da redovno rade redovan servis iako taj redovan servis pored toga što daje bezbednost upotrebe gasa produžava i radni vek tih gasnih trošila", kaže Ljubomir Bubnjević "Novi Sad gas".

Zemni gas nije otrovan, ali je eksplozivan i njemu se sa ciljem bezbednosti dodaje merkaptan. Međutim, najveći problem, koji dovodi do tragičnih ishoda usled neispravnih uređaja i dimnjaka jeste nepotpuno sagorevanje, što dovodi do curenja ugljen-monoksida, koji je vrlo otrovan.

"U nekim koncentracijama zasićenosti od, recimo, dva odsto, u roku od dva sata on jednostavno ubija. Ono što nama pravi najveći problem su stare peći koje se koriste u sobama i koje koriste dimnjak", objašnjava Dušan Gazdić, ovlašćeni serviser gasnih uređaja.

Dakle, najvažnije je redovno servisiranje. Ako kupujete nove uređaje, koji između ostalog poseduju i senzore za registrovanje curenja izduvnih gasova, informacija da gasni kotao kapaciteta za površinu 200 metara kvadratnih košta oko 100.000 dinara.

Pored bezbednosti, potrošači imaju i već prepoznati komfor koji gas pruža, ali i cena, koja je pristupačnija u odnosu na druge energente.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.