Gradonačelnik Ljubljane: Ponosan sam što su odnosi između Slovenije i Srbije dobri

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2019, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Ljubljane: Ponosan sam što su odnosi između Slovenije i Srbije dobri

Gradonačelnik u četvrtom mandatu Ljubljane, Zoran Janković rođen je u Saraorcima pre 66 godina. Kao dečak otišao je u Sloveniju, tamo postao uspešan privrednik i popularan političar. U međuvremenu i važan sportski radnik. "Za mene Srbija nikad nije bila inostranstvo niti će ikad biti", kaže za RTV gradonačelnik Ljubljane koji je učestvovao na Regionalnom forumu mladih lidera u Novom Sadu.

"Ja sam rođen u Srbiji, tata Srbin a mama Slovenka, čistokrvni sam mešanac. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 12 godina sam živeo u Srbiji kod babe i dede, još uvek su mi najbolji prijatelji u Saraorcima, a ostalih 55 godina sam proveo u Ljubljani, tako da je meni dolazak u Srbiju dolazak kući.

Na pitanje da li mu je poreklo u zemlji življenja nešto negativno donelo kazao je da se negativne stvari uvek događaju u životu, ali treba ih prebroditi i gledati pozitivno.

"Na kraju dolazim do zaključka da je važno kakav je uspon ili pad. Trenutne negativne situacije koje vam se dese treba prebroditi i važno je koliko se puta uzdigneš. U životu mi se mnogo puta desilo nešto što nisam želeo. Kad su me smenili u Merkatoru bilo mi je strašno teško. Razmišljao sam šta dalje raditi? Vodio sam najveću firmu sa najboljim ljudima i onda sam odjednom bio slobodan ceo dan, tada je nastao problem za mene.

Našao sam zadovoljstvo na poslu gradonačelnika. Sa ekipom sam pobedio 5 puta, uvek u prvom krugu sa 60 odsto, među 10 do 15 kandidata i imam najbolje saradnike. Konačno smo jedini grad u ovom delu Evrope kao Zelena prestonica Evrope. Svi ostali pobednici dolaze sa severa i zapada Evrope više od 1000 kilometara udaljenosti od Ljubljane. Ja sam na to ponosan, ponosan sam na svih 60 međunarodnih nagrada koje smo dobili, a posebno sam ponosan na poverenje građana.

Ona epizoda u životu kada sam izašao na parlamentarne izbore i kada smo pobedili sa vrlo malom razlikom da bi formirao Vladu, jedan od predsednika stranaka koji je potpisao sa nama dogovor o formiranju Vlade se predomislio preko vikenda i otišao u desnu opciju. Ja sam ostao 3 meseca u parlamentu i to mi nije bio lep period pošto se tamo samo priča, nema operative niti praktičnog rada, ne meri se efikasnost nego se samo broji ko više i duže priča. Onda sam se vratio ponovo na izbore, zato je to tek četvrti mandat. Od tada je prošlo punih 13 godina", saopštio je gradonačelnik Ljubljane.

Dodaje i da su Ljubljana i Novi Sad po mnogo čemu slični, kao i da je ponosan što su Ljubljana i Beograd pobratimi gradovi. Ističe da su odnosi ljudi između Slovenije i Srbije dobri, kao i odnosi između političara.

Čitav intervju sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem možete pogledati ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.