Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2021, 14:58

Građansko vaspitanje kao srž obrazovanja (AUDIO)

Građansko vaspitanje kao srž obrazovanja (AUDIO)

Program građanskog vaspitanja nije menjan od uvođenja predmeta do 2018 godine kada je počela opšta reforma nastave.

O novom programu građanskog vaspitanja razgovarala je novinarka RNS Tamara Srijemac u rubrici Povodom Jutarnjeg programa sa Eleonorom Vlahović koja je savetnica za građansko vaspitanje Zavoda za unapređenje i vaspitanje.

Zavod je pripremio 12 novih programa za unapšređenje građanskog vaspitanja koji su sukcesivno uvođeni a od septembra 2021 godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svi razredi osnovnih i srednjih škole radiće po njima.

O kojim sadržajima je reč?

"Sadržaji su u svakom razredu podeljeni u četiri celine a to su: ljudska prava, procesi u savremenom svetu, demokratsko društvo i građanski aktivizam. Ovo nisu više časovi kao nekada, kada su ličili na časove odeljenskog starešine, već su tematski prilagođeni onome što je preporuka Saveta Evrope" izjavila je Vlahovićeva.

Ono sa čime mogu učenici svakodnevno da se poistovete su prava potrošača, povezanom sa fenomenom prekomerne potrošnje koja je povezana i sa ekološkim problemima.

U svakom razredu je organizovano, u završnici učenja, da se primeni naučeno, shodno uzrastu a vezano za građanski aktivizam, od malih aktivnosti, preko istraživanja pa sve do snimanja promo filmića telefonom.

"Predviđeno je da đačke i profesorske akcije mogu biti sprovedene i sa lokalnom upravom i sa roditeljima i u tome se ogleda promena načina rada u ovom predmetu u odnosu na raniji pristup, uglavnom radionica" rekla je sagovornica.

Veza ovog predmeta i ostalih koji su obavezni je u Priručniku građanskog vaspitanja, koji na kraju ima ishode koji se tiču tih drugih predemata, shodno svakoj temi koja se obrađuje. Nastavnik će tada praviti sponu sa onim delom građanskog vaspitanja koji se odnosi na njegov predmet da bi i učenici koji ne pohađaju građansko vaspitanje dobili osnove iz tog predmeta.

"Da bi program postao dobra praksa potrebna je podrška i razumevanje direktora i nastavnika građanskog vaspitanja koji će takođe biti u procesu stalnog usavršavanja" zaključila je savetnica Eleonora Vlahović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.