Građani Sente peticijom zahtevaju jeftinije grejanje

Izvor: Blic, 31.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Sente peticijom zahtevaju jeftinije grejanje

SENTA - Žitelji Sente dostavili su predsedniku opštine Zoltanu Peku peticiju sa 200 potpisa kojom traže da se preispita cena grejanja i prilagodi standardu stanovnika.

Decembarski računi za grejanje Senćanima su uvećani za 49 odsto u odnosu na novembarske. Domaćinstva koja imaju ugrađene kalorimetre dobili su znatno veće račune nego oni koji toplotnu energiju plaćaju paušalno - tvrde potpisnici peticije.

Ovim povodom juče su u Skupštini opštine Senta nezadovoljni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << građani razgovarali sa predsednikom opštine Zoltanom Pekom i Ljubišom Radenkovićem, direktorom Šećerane „TE-TO" iz Sente iz čije toplane se zagreva 2.000 stanova.

- Oko 2.000 domaćinstava koristi grejanje iz toplane u Šećerani, a oko 1.700 potrošača koristi grejanje na gas, pa je ovo problem samo dela grada. Problem su cene i da li su kalorimetri dobro postavljeni i da li ispravno mere. Grejanje za stan od 50 kvadrata neko plaća 9.000, a neko 12 hiljada dinara. Gradonačelnik nema ingerencije kada se određuje cena grejanja, već to donosi Skupština. Opština će razmotriti potrebu osnivanja Javnog preduzeća koje će se baviti snabdevanjem toplotnom energijom, jer kod nas to radi privredni subjekat Šećerana i delom „Elgas" - rekao je Zoltan Pek.

- Cena grejanja je utvrđena nakon povećanja cene gasa. Netačno je da je u Senti grejanje najskuplje, cene grejanja su ujednačene i mi smo sa 5,43 dinara po kilovat satu među jeftinijim gradovima u okruženju. Do sada je instalirano 400 kalorimetara. Kada je u pitanju obračun, on se negde vrši po metru kvadratnom, paušalno po istoj ceni za ovu grejnu sezonu i po stvarno utrošenoj toplotnoj energiji - rekao je Ljubiša Radenković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.