Gradimo mir u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2016, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gradimo mir" u Somboru

U Somboru je ovog vikenda realizovana poseta mladih pod nazivom "Gradimo mir". Mladi su građanima pripremili svojevrsan program sa porukama mira i tolerancije.

Performansom sa 1000 paprinih origami golubova kao simbolima mira, deljenjem zagrljaja sa građanima Sombora i pesmom, 150 mladih iz Tuzle, Gornjeg Vakufa –Uskoplja, Srebrenice i Vukovara, članova YU Pease mreže, poslalo je poruke mira i ljubavi među ljudima bez obzira na granice i nacije.

"Na neki lijep, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << simboličan način želimo pokazati kako mladi uopšte ne razmišljaju o nečemu ružnom što se zove rat i što je suprotno od mira. Čak šta više žele nametnuti poruku starijima da trebaju razmišljati o miru i suživotu i da je to na ovim našim područjima i te kako moguće", rekao je Tahir Žustra iz Tuzle.

"Zaista upoznati ljude iz krajeva o kojima slušamo samo nešto što nije pozitvno i zavoleti ih znači – nemate pojma koliko!", naglasila je Marija Matić iz Sombora.

"Osnovna poruka je da brišemo granice među državama balkanskim i odbacimo sve nedoumice među nacionalnostima",  istakao je Nemanja Stević iz Vukovara.

"Radi se o mladima koji su članovi YU Pease mreže koja je zapravo izrasla iz projekta koji traje 23 godine pod imenom „Odmor od rata"koji na mirovnim kampovima obuhvata mlade iz Republike Srbije , Hrvatske i Bosne i Hercegovine", rekla je Valerija Forgić, profesorica i organizator.

Zajedničkim oslikavanje murala sa motivom plave golubice, mladi su trajno zabeležili svoje gostovanje u Somboru.

"Plava golubica kao takva je simbol mira koju mi kao takvu nosimo i dijelimo u svim gradovima u kojima se pojavljujemo",  rekao je Tarik Ćalkić iz Gornji Vakuf- Uskoplje, mladić koji je oslikavao mural.

"Sve možemo zajedno da se ne moramo mrziti, da se možemo voliti i da treba da se volimo i družimo!", rekla je Nina Gagić iz Srebrenice koja je takođe učestvovala u oslikavanju murala.

Život u miru, razumevanje , poštovanje i tolerancije među različitim narodima i religijama na Balkanu osnovna je je poruka i vizija Mreže mladih YU Peace sa područja BiH, HR i Srbije. Projekat je podržao grad Sombor i Komitet za osnovna i ljudska prava i demokratiju iz Kelna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.