Gosti iz Nemačke u poseti RTV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2019, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gosti iz Nemačke u poseti RTV

Radio-televizija Vojvodine ugostila je poslanika u parlamentu nemačke pokrajine Baden–Virtemberg i predstavnicu slobodnih radio-stanica u toj pokrajini.

U razgovoru sa programskom direktorom Sonjom Kokotović razmenili su iskustva o radu medija, a sve u cilju stvaranja zajedničkih projekata.

Projekat Danube Streamwaves bliži se kraju nakon 4 godine, a zahvaljujući njemu ostvarena je razmena muzičkih programa O radija, radija Free FM iz Ulma, ali i stanica iz Mađarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Austrije.

Gosti iz pokrajine Baden–Virtemberg ocenjuju da je na taj način ostvarena bolja međunarodna saradnja i da je to ono što doprinosi zajedništvu u Evropi.

"Mislim da je nemačka strana, radio Free FM iz Ulma, veoma zainteresovana za dalju saradnju sa programom s kojim je do sada sarađivala. Koliko sam čuo utisci o saradnji su veoma pozitivni i stoga verujem da će se saradnja i nastaviti. Treba još videti kako će to izgledati, ali ja ću se potruditi da odradim svoj deo i da postoji podrška i s političke strane, tako da sam veoma optimističan", rekao je Aleksander Majer, poslanik u parlamentu nemačke pokrajine Baden - Virtermberg.

Predstavnica slobodnih radio-stanica u Baden–Virtembergu, Sabine Fratzke, kaže da im je taj projekat približio srpsku kulturu i nada se daljoj saradnji.

"Stekla sam veoma pozitivan utisak. Svi očekuju sa ćemo nastaviti ovu saradnju i svi bi se i radovili, budući da smo u protekle 4 godine sastavili odličan međunarodni tim od ljudi iz Nemačke, Austrije, Mađarske i Srbije. Imali smo divnu kulturnu razmenu i stvarali lepe i uzbudljive programe, i stoga bismo se jako radovali daljoj saradnji", navodi Sabine Fracke, iz Asocijacije slobodnih radio stanica u Baden-Virtembergu.

Radio-televizija Vojvodine od 2016. emituje program na nemačkom jeziku. Saradnja sa gostima iz Nemačke doprinosi radu redakcije na nemačkom jeziku, ali i na drugim jezicima.

"Razmena materijala, konekcija sa mladim ljudima iz Nemačke ne bi li se unapređivao program na nemačkom ali isto tako možda i naš program. Možda ćemo neka iskustva koja su tamo ustanovljena a koja mi tek treba da stvorimo moći lakše da primenimo i obrnuto, tako da svaka saradnja nama je izuzetno važna", kaže Sonja Kokotović, programska direktorka RTV.

Programska direktorka RTV ističe da su gosti pozitivno iznenađeni radom RTV i da od jeseni očekuje nove ponude za saradnju.

Gosti iz Nemačke su u Novom Sadu povodom Festivala uličnih svirača, na kome će večeras biti održan program "Danube Streamwaves live" uz učešće muzičkih grupa iz Srbije, Mađarske i Nemačke.

"Danube Streamwaves" je mreža radio stanica iz četiri podunavske zemlje - Nemačke, Austrije, Mađarske i Srbije, a osnovana je 2015. godine u Ulmu. Inicijativu je pokrenuo FreeFM, a ostale stanice koje učestvuju u mreži su Radio Fro iz Linca (Austrija), Civil radio iz Budimpešte (Mađarska) i omladinski O radio Radio-televizije Vojvodine.

Majer je u poslednje vreme obišao veliki broj zemalja u podunavskom regionu i zainteresovan je za teme očuvanja životne sredine, kao i za manjinska pitanja, razvoj civilnog društva i saradnju u podunavskom regionu.

Projekat „Danube Streamwaves live" završava se ove godine, ali su obe strane izrazile želju da se međusobna saradnja nastavi i unapredi kroz nove sadržaje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.