Gojković povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci: Znanje vam niko ne može oduzeti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2023, 10:11

Gojković povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci: Znanje vam niko ne može oduzeti

Uprkos tome što su se žene kroz istoriju suočavale sa sistemskim preprekama i rodnom diskriminacijom, one su odigrale ključnu ulogu u naučnom napretku čovečanstva.

Setimo se Ejde Lavlejs koja je još 1843. napisala ono što mnogi smatraju prvim kompjuterskim programom. Ili Marije Kiri koja je do danas jedina osoba koja je dobila Nobelovu nagradu za dve različite discipline – hemiju i fiziku. Možda i najbliži primer nama, ženama na Balkanu, predstavlja Mileva Marić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srpska fizičarka i matematičarka, prva supruga Alberta Ajnštajna, žena kojoj nikada nisu odata priznanja za doprinos koji je pružila nauci.

Danas beležimo znatno veći broj žena u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, kako u akademskim tako i u poslovnim krugovima. Međutim, posmatrano na globalnom nivou, rodna ravnopravnost u nauci i dalje nije postignuta.

I danas naučnice retko dobijaju priznanja za svoja postignuća, samo tri odsto Nobelovih nagrada za nauku ikada je dodeljeno ženama. Svega 11 odsto žena je na pozicijama viših istraživača koji vode projekte u Evropi. Usled dodatnih opterećenja i neplaćenih kućnih poslova, naučnice objavljuju manje radova, dobijaju manje novca za istraživanje i sporije napreduju u karijeri.

S druge strane, možemo biti ponosni na činjenicu da žene u Srbiji u većem procentu završavaju fakultete, a u većini su i među doktorima nauka, 57 odsto. Među zaposlenima u oblasti istraživanja i razvoja, žene su zastupljene sa 51 odsto. Gotovo isti procenat je među naučnim istraživačima - 51,4 odsto su žene.

Današnji dan je prilika da istaknemo koliko je važno da omogućimo jednake uslove i za žene u nauci, da im budemo vetar u leđa i doprinesemo da budu vidljive i dobiju priznanja koja zaslužuju.

Zato i danas, na Međunarodni dan žena i devojaka u nauci govorimo o važnosti većeg uključivanja žena u svet nauke, tehnologije, inženjerstva i da podižemo svest u društvu i borimo se za bolje sutra generacija žena koje dolaze.

Moja poruka devojkama i mladim ženama je da ne odustaju od svojih ciljeva, da ih ne obeshrabre stereotipne poruke o postojanju “muških i ženskih zanimanja”, jer im znanje i obrazovanje niko ne može oduzeti.

Na kraju želim da kažem da podrška ženama i devojkama u nauci ima efekte daleko izvan rodne ravnopravnosti. Ne možemo se nadati da ćemo postići ciljeve održivog razvoja, okončati siromaštvo i zaštiti našu planetu sa perspektivom i razmišljanjima samo polovine stanovništva sveta.

Svako od nas može igrati ulogu u zatvaranju rodnih podela i diskriminacije, prkoseći predrasudama i stereotipima i ohrabrujući žene i devojke da napreduju u nauci i tehnologiji. Čineći to, ne samo da osnažujemo žene i devojke, već stvaramo bolje sutra za sve nas, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.