Gojković: Žene s invaliditetom posebno diskriminisane; Pašalić: Garantovati jednak izbor za sve građane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2022, 10:55

Gojković: Žene s invaliditetom posebno diskriminisane; Pašalić: Garantovati jednak izbor za sve građane

Potpredsednica Vlade Srbije, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković istakla je danas, povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, da su žene sa invaliditetom, koje čine 58,2 odsto osoba s invaliditetom, posebno osetljiva i višestruko diskriminisana grupa u našem društvu.

"Neophodno je da uložimo dodatne napore u podizanju svesti o prevazilaženju stereotipa o sposobnosti žena i devojčica sa invaliditetom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se ostvare, pruže svoj doprinos i iskažu u svim oblastima društvenog života. Naša zajednička obaveza je da ih podržimo u tim naporima", saopštila je Gojkovićeva.

Ona je istakla da je "posebnu pažnju u narednom periodu potrebno da posvetimo dubinskim uzrocima rodne nejednakosti koje su još izraženije ukoliko je žena suočena i sa nekom vrstom invaliditeta".

Ona je ukazala na položaj osoba s invaliditetom istovremeno ističući i posvećenost i odlučnost Srbije da svaka žena, devojka i devojčica u potpunosti ostvaruju svoja ljudska prava, ravnopravno sa drugim građanima i građankama naše zemlje.

"Važno je da napomenemo da od ukupnog broja osoba sa invaliditetom, 58,2 odsto su žene, a njihov položaj i prepreke sa kojima se svakodnevno suočavaju nisu dovoljno vidljive i zato je neophodno da o tome govorimo, jer su žene sa invaliditetom posebno osetljiva i višestruko diskriminisana grupa u našem društvu", navela je Gojkovićeva.

Ona kaže da Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Vlada Srbije ostaju dosledni opredeljenju da je neophodno ojačati podršku posebno ranjivim grupama žena i devojčica koje se nalaze na marginama društva i u većem riziku od nasilja i diskriminacije usled njihovog nepovoljnog ekonomskog statusa.

"Nastavićemo da radimo na ostvarenju vizije i stvaranju okruženja za puno ostvarivanje ljudskih prava i pristup svim resursima za svakog građanina i građanku naše zemlje. Moramo zajedno kao društvo učiniti sve da stvorimo bolje mogućnosti da žene sa invaliditetom dostignu ekonomsku samostalnost i dostojanstven život", prenela je potpredsednica Vlade Srbije, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Pašalić: Garantovati jednak izbor za sve građane

Republika Srbija svake godine beleži napredak u poštovanju prava osoba sa invaliditetom, ali ti pomaci su nedovoljni za ocenu da je položaj te ranjive grupe u 21. veku zadovoljavajući, izjavio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

On je istakao da pravo pojedinca da živi u zajednici i bude uključen u nju, kao i njegovo pravo na jednak izbor sa ostalim članovima zajednice, proizilazi iz najosnovnijih standarda ljudskih prava.

Država novim zakonima i ratifikacijom međunarodnih konvencija za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom daje dobar normativni okvir, ali i dalje dolazi do značajnog kršenja njihovih prava, ukazao je Pašalić.

On je naveo da pritužbe upućene Zaštitniku građana ukazuju da su najveći problemi javljaju u ostvarivanju prava na obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje, ali i nedostatak posebnih usluga i servisa podrške u zajednici.

Zaštitnik građana, kako je navedeno, pomno prati položaj osoba sa invaliditetom i poziva građane da mu se i dalje obraćaju, a nadležne da dobrom intersektorskom saradnjom efikasno rešavaju probleme i nedostatke u poštovanju prava osoba sa invaliditetom kao i svih građana iz ranjivih društvenih grupa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Žene s invaliditetom posebno diskriminisane, potrebna podrška

Izvor: RTS, 03.Dec.2022

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković istakla je da su žene sa invaliditetom, koje čine 58,2 odsto osoba s invaliditetom, posebno osetljiva i višestruko diskriminisana grupa...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.