Gojaznost kod dece sve veći problem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2022, 14:06

Gojaznost kod dece sve veći problem

Prema statistikama svako treće dete u Srbiji ima problem sa gojaznosti, a takva je situacija i u Sremu. Gotovo 20 posto dece je gojazno što je svakako zabrinjavajući podatak. Poslednjih 20 godina došlo je do promena stilova života, što je u mnogome uticalo na povećane brojke gojaznih koji muku muče sa gojaznošću kako među decom tako i među odraslom populacijom.

Ubrzan ritam života, poslednjih decenija prouzrokovao je promene u svakodnevnom načinu života i kod najmlađih. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Brza hrana, više vremena provedenog za računarom ili mobilnim telefonom uzrokuju niz oboljenja pa i gojaznost od najranijeg životnog doba, te se sa tim problem suočava svako treće dete u Srbiji.

Gojaznost dovodi do niza zdravstvenih tegoba počevši od kardiovaskularnih problema, povećanog holesterola, takođe problema sa respiratornim funkcijama, kao i dijabetesa. Stoga se pažnja mora posvetiti prevenciji kada je u pitanju ishrana kod dece.

Gotovo 20 odsto dece u Srbiji ima problem sa povišenom telesnom težinom. Pored korekcije ishrane kod najmlađih treba razviti i svakodnevne sportske navike.

Statistike nisu optimistične, gojaznost kod dece u konstantnom je porastu. Rešenje postoji struka je jednoglasna, izbalansirana ishrana i povećanje fizičkih aktivnosti doprineće smanjenju gojaznosti među najmlađom populacijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.