Gojaznost dece-ozbiljan zdravstveni problem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2017, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojaznost dece-ozbiljan zdravstveni problem

Preterana gojaznost dece ozbiljan je zdravstveni problem sa brojnim komplikacijama i posledicama. Nastanak problema stručnjaci vide već u ranom detinjstvu, kada deca uče zdrave navike, jer ukoliko nemaju na koga da se ugledaju, vremenom će postati gojazni.

Gojaznost u detinjstvu predstavlja rizik trajne gojaznosti, a on se povećava ukoliko nastane u prve tri godine života, ili u pubertetu kada je razvoj deteta najintenzivniji.

Samo 40 odsto mladih imaju umerenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fizičku aktivnost, što je veoma mali procenat, smatra profesorka na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Višnja Đorđica.

"Kažu da je svakom detetu potrebno minimum 60 minuta umerene, do intenzivne fizičke aktivnosti svakoga dana. Kada kažemo „fizička aktivnost" ne mislimo samo na trening, na teretanu ili na vođeno sistematsko bavljenje sportom. Fizička aktivnost je i kada prošetate psa, kada se penjete stepeništem, kada za svoju dušu igrate basket u kraju. I to ne mora da bude u kontinuitetu", kaže Đorđica.

Pandemija gojaznosti uzrok je sve češće pojave dijabetesa, bolesti srca i krvnih sudova. Zato je veoma važno da menjamo životne navike i da budemo primer svojoj deci, kaže predsednica društva pedagoga fizičkog vaspitanja Vojvodine Jasna Đukić.

"Istraživanja skreću pažnju na to da mi ne možemo da menjamo naše roditelje, našu genetiku, ne možemo da sprečimo pojavu starenja. Ono što možemo da uradimo je da menjamo životni stil. Istraživanja pokazuju da čak i nepovoljna genetska komponenta može da se prevaziđe ukoliko napravimo prave izbore", kaže Đukić.

Veoma značajna karika u poboljšanju zdravih navika kod dece su učitelji, profesori i nastavnici. Akcija "Pokrenimo našu decu" koja obuhvata osnovce od 1. do 4. razreda skoncentrisana je baš na pedagoge, kaže profesorka Đukić.

"Svaka škola pošalje jednog učitelja koji je koordinator u svojoj školi i oni su zaduženi za sekundarne obuke. Oni treba da sazovu aktiv učitelja i da sve ono što su čuli, sa materijalom koji su dobili, približe ostalim profesorima i da se do maja obuči što više njih".

Struka je saglasna da su tri časa fizičkog vaspitanja minimum ispod kojeg se ne bi smelo ići, jer u prenatrpanom školskom rasporedu, fizičko vaspitanje je čas koji rastereti učenike, ali i koristi njihovom zdravlju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.