Godišnjica tragedije u kafeu Laundž

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2012, 02:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica tragedije u kafeu "Laundž"

NOVI SAD -

Polaganjem venaca i cveća kraj spomen-ploče sa imenima osmoro mladih nastradalih u požaru u kafeu "Laundž", danas je obeležena četvrta godišnjica jednog od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji Novog Sada.

Vence i cveće kraj spomen ploče, postavljene na zgradi u Zmaj Jovinoj ulici gde se tragedija dogodila, položili su zamenik gradonačelnika Zoran Mandić i predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, roditelji, rodbina i prijatelji poginulih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mladih ljudi, uglavnom studenata novosadskog univerziteta.

Istakavši da je ovo dan u kojem grad Novi Sad saoseća u bolu sa porodicama nastradalih, zamenik gradonačelnika je kazao da stalno treba da se preispitujemo "da li smo uradili sve što možemo da povećamo bezbednost u gradu".

"Novi Sad je bezbedan grad i dosta je uloženo u opremanje služe hitne pomoći, vatrogasne brigade i policijske uprave, ali i svaki pojedinac mora da učini sve kad nešto radi da ne bi ugrozio svoju i bezbednost drugih", rekao je Mandić.

Jovanović je rekao novinarima da su toj tragediji prethodili propusti u protivpožarnoj zaštiti i drugi, i dodao da se mora učiniti sve da se tako nešto više nikad ne dogodi.

"Novi Sad na žalost nema nadležnosti u oblasti protivpožarne zaštite, kao i mnoge druge koje se tiču bezbednosti", rekao je Jovanović, izrazivši nadu da će te nadležnosti jednog dana dobiti pokrajina i grad "i onda će se tačno znati ko je odgovoran i ko i kako obavlja svoj posao".

U požaru su živote izgubili sestra i brat Mirjana (23) i Miloš (19) Pekić, Milena Kolundžić (23) i Branka Saković (23) iz Novog Sada, Boris Bjekić (23) iz Veternika, Dušica Kulaš (23) iz Valjeva, Marija Gavrančić (23) iz Kikinde i Vladan Dragović (22) iz Savinog Sela.

Iz zapaljenog kafića, skokom kroz prozor, uspeli su da se spasu Maja Milikšić i Aleksandar Antić, zadobivši pri tom teške povrede.

Prvooptuženi za izazivanje požara u "Laundžu" Miloš Malešev iz Novog Sada osuđen je na 12 godina zatvora, suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan na po sedam godina, a Bojan Kulačanin, zbog pomaganja izvršiocu tog krivičnog dela, na zatvorsku kaznu od dve godine.

U Specijalnoj emisiji "Cafe Lounge - četiri godine posle", danas u 21 čas na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine, videćete dokumentarni film o jednoj od najvećih tragedija u Novom Sadu. Film je snimljen 2010. na dvogodišnjicu tog strašnog događaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.