Godišnjica Deligradske bitke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2014, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica Deligradske bitke

Polaganjem venaca na na spomen kosturnicu, svetom liturgijom u Crkvi Svetih arhangela Mihajla i Gavrila i pomenom srpskim ratnicima, kao i prigodnim umetničkim programom, danas je obeležena godišnjica Boja na Deligradu u Prvom srpskom ustanku.

Vence su položile delegacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, opština Aleksinac i Bileća, kao predstavnici boračkih organizacija i udruženja koja neguju tradicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oslobodilačkih ratova.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović rekao je na obeležavanju godišnjice da su junaci sa Deligrada vredni poštovanja i sećanja jer su deo korena stvaranja srpske države.

Deligrad je ušao u istoriju po čuvenoj odbrani reduta i utvrđenim šančevima ustanika od nekoliko kilometara, položaja koji su zatvarali pravac Niš - Beograd.

Otomansko carstvo, koje je krenulo u ofanzivu protiv srpskih ustanika, zaustavljeno je kod Deligrada, a srpske ustanike predvodio je Petar Dobrnjac.

Karđorđe je posle Boja na Mišaru prebacio snage na deligradski front pod vođstvom Stanoja Glavaša.

Otomanska vojska je bila poražena i odbačena prema Nišu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.