Izvor: Magyar Szó, 19.Nov.2015, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gimnazija slavi jubilej

Škola koja je otvorena u školskoj 1955/1956. godini umesto ranijeg naziva „Bratstvo-jedinstvo“ 1992. godine je uzela ime prvog srpskog ministra obrazovanja, jednog od najvećih ljudi srpskog prosvetiteljstva, pisca i pesnika, profesora Dositeja Obradovića. Škola je tokom svog postojanja prošla kroz brojne promene, pored opšteg smera gimnazije nedavno je dodat i ekonomski smer. U školi su predavali, a i učili, između ostalih i pesnik Ferenc Tot, grafičar Atila Černik, pesnik i fakultetski >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << profesor Eva Harkai Vaš, pesnik Oto Fenjveši i mnogi drugi. Tokom nedelje će se raznim manifestacijama, predavanjima, književnim razgovorima na mađarskom i srpskom jeziku, i izložbom proslaviti pet decenija istorijata škole. Serija manifestacija se zatvara svečanim programom u petak.

Serija svečanih programa je započeta u ponedeljak u podne kada je školu posetila grupa Mečvirag. Trio, u sastavu Erike Verebeš-Krnač, Ane Barat Hajnal i Ervin Žoldoš, je u svojoj produkciji u muzičkoj pratnji izveo pesme savremenih pesnika. Sledeći program se održao u izložbenom prostoru doma kulture, gde je otvorena izložba radova nekadašnjih i sadašnjih profesora i učenika škole. Izloženi su radovi sledećih umetnika: Endre Penovac, Atila Černik, Edit Sakmanj Major, Andraš Kolar, Đura Stefanović, Margit Mudrinić, Mile Belančić, Dejana Dragić, Jovana Cvijanović, Aniko Bečkei, Teodora Vojnović, Bojana Grahovac, Štulić Jovanka, Reka Foro, Reka Turuc i Mandić Stevo. Prilikom izložbe prisutne je pozdravio direktor škole, Veselin Martinović, dok je na mađarskom jeziku govor održala psiholog škole, IldikoMenđan Pletikosić.

Nakon toga je u bioskopskoj sali Doma Kulture održana pozorišna predstava; grupa sastavljena od učenika škole je izvela komad sa nazivom Profesore, zašto!Iliti “Tanár úr, de miért!” u režiji Roxane Turuc. U komediji koja traje oko četrdesetak minuta, koristeći motiv pozorišta u pozorištu, dobili smo odgovor na pitanje kako se ne bi trebao postaviti komad “Romeo i Julija“. Mladi glumci su se odlično dokazali, a brojna publika se odlično provela. Od sedam sati uveče gost škole je bio popularni Marko Šelić-Marčelo. Razgovor, održan u bioskopskoj sali, je vodila Sanja Kojić.

Program svečanosti se u utorak nastavio književnom večeri čiji je gost bila Mirjana Mojsilović Bobić.

Serija programa Gimnazije i Ekonomske srednje škole „Dositej Obradović“ se večeras u 19 časova nastavlja sa predstavom „Pokondirena tikva“ koju će učenici škole izvesti na srpskom jeziku u saradnji sa subotičkim Narodnim pozorištem u bioskopskoj sali Doma Kulture. Sutra, u četvrtak, će Jan Klinko u 12 časova održati predavanje na srpskom jeziku pod nazivom „Katastrofa u Černobilu - 29 godina kasnije“. Od 17 časova će se u bioskopskoj sali Doma Kulture pod vođstvom Eve Narai i Eržebet Benčik održati književno veče gde će se zainteresovani moći sresti sa umetnicima - nekadašnjim učenicima škole. Poslednji deo programa će se održati u petak u 17 časova; u okviru svečanosti će se prikazati monografija koja nosi naziv „Pola stoleća gimnazije u Bačkoj Topoli“ koja obrađuje istoriju ove škole.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.