Gimnastikom protiv krive kičme

Izvor: Blic, 01.Jun.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gimnastikom protiv krive kičme

Samo manji broj škola u Bačkoj Palanci obezbeđuje adekvatne stolice i stolove prema uzrastu dece. Neki đaci odrastu od prvog do osmog razreda u istim stolicama i stolovima, najmanjima noge vise, a oni odrasliji ne znaju kud bi s njima. To je doprinelo povećanju deformiteta kod dece. Ovo tvrde stručnjaci u bačkopalanačkom Sportskom klubu „Korekt" koji se bavi preventivnom i korektivnom gimnastikom.

- Skamije su bile bolje i izmislio ih je neko ko je razmišljao o potrebama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dece u razvoju - kaže dr Nebojša Kolarov, specijalista sportske medicine, koji prati probleme rasta najmlađe populacije u Bačkoj Palanci. On ističe da je kvalitet tih klupa, proteranih iz učionica, bio što su imale nagnutu radnu površinu, nisu se tako lako pomerale kolenima, imale su mesta za torbe.

- Ja ne kažem da ih sada treba vratiti u učionice, ali nešto od toga treba preuzeti. Bilo bi dobro kada bi radne površine savremenih stolova bile nagnute prema deci da ona ne ustaju na prste da bi mogla da da čitaju i pišu u svojim sveskama - dodaje on.

Naš sagovornik objašnjava da neka deca brže rastu, tako da se već u petom razredu susrećemo s tim razlikama, a kako je to nepredvidljivo, škole ne mogu da obezbede svakom svom đaku odgovarajuće uslove za sedenje.

- Nekima noge i ne dohvataju do poda, a onima koji brže rastu smetaju stolovi. Nelagodnost kod đaka zbog takvih uslova za sedenje i rad lepo se može videti u svakoj našoj učionici - kaže dr Kolarov, i apeluje na školske vlasti da ovom pitanju poklone više pažnje, jer su statistike u Bačkoj Palanci prilično alarmantne - svako drugo dete ima neku nepravilnost u fizičkom razvoju.

Sekretar kluba „Korekt", bivši istaknuti sportista Branislav Šobot - Beli, priča da na korektivnu gimnastiku treba poći na vreme, jer se posle trinaeste godine malo šta može korigovati u rastu dece kad su već definisani motorika, koordinacija i kičmeni stub.

- Mi objašnjavamo roditeljima da se kičma krivi svaki dan i da se svaki dan mora vežbati počevši od treće godine. Deformiteti najčešće dolaze zbog teških torbi, dugog sedenja i nedovoljne fizičke aktivnosti, ali i genetskog faktora - objašnjava Šobot, i dodaje da se svake godine obnavlja priča o olakšanju tereta na leđima mališana, ali bez rezultata. Već u prvom razredu školska torba je teška čak četiri, a u petom šest kilograma, utvrdili su u „Korektu". Šobot skreće pažnju roditeljima i učiteljima kao najodgovornijim za razvoj deteta da ih svakodnevno moraju učiti kako da sede.

Međutim, saveti nisu dovoljni, sedenje za kompjuterom i televizorom ostavlja posledice na razvoj, a Kolarov i Šobot savetuju svoje sugrađane da će najbolje svoju prirodnu želju da im deca lepo odrastaju ostvariti ako ih na vreme upute na neki od više desetina sportskih klubova u Bačkoj Palanci.

Iks noge i ravna stopala

Osim krive kičme, rast mališana u Bačkoj Palanci prate i drugi deformiteti. U „Korektu" kažu da je tragično da svako treće dete u ovom gradu ima ravna stopala, što se može u starijem dobu iskomplikovati i dovesti do niza propratnih tegoba. Po učestalosti deformiteta zatim dolaze iks noge, a isključivi „krivac" za to je nepravilna ishrana dece, koja dovodi do gojaznosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.