Gej parada (za sada) nije zabranjena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2014, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gej parada (za sada) nije zabranjena

Biro za koordinaciju službi bezbednosti nije zabranio održavanje Parade ponosa zakazane za nedelju, 28. septembra.

"Biro za koordinaciju službi bezbednosti uprkos različitim mišljenjima nije zabranio održavanje Parade ponosa u nedelju, 28. septembra", saopštio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, nakon sednice Biroa.

Kako je dodao, Biro zadržava pravo da to učini ako u narednim danima bude procenjeno da će bezbednost građana biti ugrožena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Organizatori Parade koji je zakazan za 28. septembar, očekuju da će Prajd ove godine biti održan ocenjujući da je u društvu ''mnogo manja tenzija nego prethodnih godina''.

"Može se pretpostaviti da idemo ka Prajdu. Čini mi se da je ove godine kreirana jedna i politička i klima u javnosti, koja vodi ka tome da se Prajd desi", rekao je Boban Stojanović i dodao da je, ako se izuzme par incidenata prethodnih dana, mnogo manja tenzija nego ranijih godina, pa se organizatori nadaju da će Prajd biti održan.

Komentarišući najavljeni štrajk sindikata policije okupljenih u Socijalno-policijski front, ministar unutrašnjih poslova je rekao da vođe policijskih sindikata ne mogu da vode politiku Vlade Srbije i MUP-a, istakavši da mu je žao što se neki, koji se danas žestoko bore za svoja prava, ranije nisu tako borili protiv korupcije i kriminala koji su uništili zemlju.

Stefanović je istakao da se MUP trudi da obezbedi bolje uslove za rad policije, navodeći da će ove godine posle mnogo vremena policajci dobiti nove uniforme i deo opreme, ali da novca nema.

Premijer Aleksandar Vucicć izjavio je da neće prisustvovati Paradi ponosa i naglasio da je njegova dužnost kao premijera da ljudima garantuje bezbednost i sugurnost.

"Poštujem ustavne obaveze države i moja obaveza je da se svim ljudima garantuje bezbednost i sigurnost. Moje je demokratsko pravo - neću da prisustvujem Paradi niti mi to pada na pamet", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

"Baš ne bih mogao da se šetam, imam druga posla nego da se šetam pa i da nemam opet ne bih šetao. To je moj izbor. Moj je izboir da li ću u nedelju da izađem sa decom ili idem u Tekiju da radim. To je moj izbor", rekao je Vučić i dodao da pitanja izbora nema kada je reč ustavnih obaveza da garantuje građanima bezbednost.

Kako je naveo neće da se dodvorava nikome, ni stranim ambasadama, pa da priča kako će biti na čelu kolone a od parada nije bilo ništa i govorili da će da se održi a od toga nije bilo ništa.

Predstavnik organizatora Parade ponosa Boban Stojanović izrazio je očekivanje da će Prajd biti održan u nedelju, 28. septembra, ocenjujući da je u društvu mnogo manja tenzija nego prethodnih godina.

"Može se pretpostaviti da idemo ka Prajdu. Čini mi se da je ove godine kreirana jedna i politička klima i klima u javnosti, koja vodi ka tome da se Prajd desi", rekao je Stojanović za RTV.

On je dodao da je, ako se izuzme par incidenata prethodnih dana, mnogo manja tenzija nego ranijih godina, pa se organizatori nadaju da će Prajd biti održan.

"Ne osećam tenzije koliko se osećalo ranijih godina", rekao je Stojanović i dodao da su organizatori imali više sastanka sa visoko rangiranim predstavnicima vlade, što se ranijih godina nije dešavalo.

Kako je dodao, nisu imali sastanke sa premijerom, ali jesu sa drugim ministrima i ministarkama, a neki od njih su rekli i da će prisustvovati Paradi ponosa.

"To govori o većem razumevanju institucija za ovo pitanje", smatra Stojanović.

On je dodao i da je veoma važna poruka koju je uputio premijer Srbije Aleksandar Vučić da učesnici Prajda moraju da budu zaštićeni, te da će eventualni izgrednici biti uhapšeni i procesuirani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.