Izvor: Magyar Szó, 27.Feb.2016, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde učenici doručkuju zajedno sa labudovima

Deca iz Ludoša doručkuju zajedno sa labudovima kad god im se za to pruži prilika. Rukovodioci mesne zajednice čine sve da se selo unapredi, ali naglašavaju da imaju veoma težak posao, jer ne mogu da donose odluke ni o čemu. Osećaju se kao pajaci i čekaju da se sistem napokon promeni kako bi dobili veće slobode.

Ludoš ima oko 1.200 stanovnika, prema poslednjem popisu, i iako je selo prilično zastarelo, nadu daje cifra iz proteklih godinu dana, koja kaže da je rođeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << skoro desetoro dece. To je važno i zbog činjenice što ove godine, na žalost, nije otvoren prvi razred u lokalnoj školi, jer je bilo samo troje mališana, pa su roditelji odlučili da ih upišu u školu u Hajdukovu ili na Paliću. Moguće je, ipak, da će doći godine, kada će biti čak osam ili čak deset prvaka u Ludošu.

MOGUĆE OSTVARIVANJE INDIVIDUALNOG OBRAZOVANJA

Prema rečima učiteljice ludoške osnovne škole, Kristijane Bosnai, velika je prednost male zajednice u tome što se može ostvariti individualno obrazovanje. Divna okolina je obezbeđena tako da se časovi likovne umetnosti i poznavanja prirode održavaju u prirodi.

Naselje ima svoju poštu, ali ako ne bude dovoljnog prometa, i ona će biti zatvorena. U selu, dva puta nedeljno, ordinira lekar opšte prakse. Doktor Čaba Kiš je doktor za meštane, koji ga ne bi menjali ni za koga.

U selu postoje tri udruženja građana: Kulturno društvo „Ludaš Maći”, udruženje građana „Ludoš” i Udruženje penzionera. Sva tri društva su smeštena u, takozvanoj, Kostolanji kući koju je mesna zajednica nedavno dobila na korišćenje.

U SIMBIOZI SA PRIRODOM

Krug ljubitelja prirode društva „Ludoš” pokušava da očuva okolinu Ludoškog jezera, i zahvaljujući njihovom radu uspešno je očišćen teren oko škole, ali je ove godine seča trske bila problematična. Predsednik saveta mesne zajednice, Gabor Kovač, za naš list kaže da je prema njihovom mišljenju skandalozno što je sistem, koji godinama odlično funkcioniše, promenjen u jednom danu, a skandaloznim smatraju i to što se to čini bez pitanja meštana.

- Žitelji Ludoša žive u skladu sa jezerom od kada je sveta i veka. Sećam se koliko je ptica bilo tu, pre trideset godina, a sećam se i da je trsku u jezeru seklo i po tuce ljudi. Danas je to skoro nemoguće, donešeni su smešni propisi: dozvoljava se, na primer, samo paljenje trske na sto metara udaljenosti, iako se kanalizacija celog sela i Palića sliva u jezero – kaže Gabor Kovač. Njemu je krivo što su ga oterali iz sopstvenog sela, iako je radio posao koji je radio i proteklih godina. Nada se da će zdrav razum pobediti i da će uspeti da se dogovore, jer je meštanima veoma važna njihova okolina.

INFRASTRUKTURALNA ULAGANJA

Ludošani su u uglu vašarišta uspeli ponovo da urede vodeni životni prostor. Zemljište, u državnoj svojini, se skoro napunilo vodom. Gabor Kovač naglašava da žele da dobiju odrešene ruke, koliko je to moguće, da se napravi turistički punkt, sa koga bi se proširio pravi seoski turizam. – Seoski turizam ne može da se sastoji od betonskih bazena. Neka tu bude jezero, čije dno može biti i muljevito, ali neka žitelji Ludoša imaju mesto za kupanje leti. Samo gledamo Palić, gledamo našu okolinu, a ne dešava se ništa. Ovde se radi o selu koje je na divnom mestu, gde će se i dalje održavati festival belog luka i gde će biti obezbeđeni i dodatni sadržaji – kaže Gabor Kovač.

Predsednik skupštine mesne zajednice, Tibor Aladič, kaže da je veoma važna činjenica to što je zgrada mesne zajednice napokon u prihvatljivom stanju. Obnova traje već dve godine, završene su tri faze i do sada je za obnovu potrošeno 10 miliona dinara. Sada je lokalna samouprava odobrila još dva miliona dinara.

- Na žalost, ta suma nije dovoljna za sve, ali ćemo pokušati rešiti izolaciju i krečenje zgrade. Popravka podova i izgradnja centralnog grejanja će pričekati, a sve to bi koštalo još najmanje 6 miliona dinara.

Za prethodnu izbornu kampanju uspeli su da pospu šljunak po svim neasfaltiranim ulicama, a bilo ih je ukupno 22, što je olakšalo saobraćaj.

- Novi šor je presekao auto-put, a odavno planiramo asfaltiranje ove ulice gde se nalazi oko četrdeset domaćinstava i gde bi trebalo asfaltirati oko 2,5 kilometara. Napravljen je ozbiljan temelj, ali asfalt kasni, iako se mi nadamo da neće kasniti toliko da ćemo moramo ponovo postavljati i temelj – kaže Tibor Aladič.

Prioritet ove godine je uređenje obe strane puta koji vodi prema Malim Pijacama, odnosno krpljenje rupa, jer je put veoma uzan, a teretni promet veoma veliki, što je potpuno upropastilo rubove puta, kaže predsednik skupštine mesne zajednice. Dužu deonicu puta bi trebalo da uredi Ludoš, a sa druge strane su Male Pijace već započele popravke.

U selu postoje problemi i sa električnom mrežom. Na Novom šoru je napon neravnomeran, ali pošto su dobili predračun od 12 miliona dinara za sređivanje ovog problema, a toliko para nemaju na raspolaganju, pokušali su sa manjim investicijama stabilizovati situaciju, koliko je to ipak moguće.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.