Gašić: Baza Jug multinacionalni centar za obuku jedinica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2014, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić: Baza "Jug" multinacionalni centar za obuku jedinica

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da baza Jug kod Bujanovca sve više postaje multinacionalni centar za obuku jedinica koje se upućuju u mirovne operacije.

"Nama je najbitnije sticanje novih znanja i iskustava, razmena mišljenja, jer tako dolazimo do onoga što je najvaznije za Vojsku Srbije, do operativnih i funkcionalnih sposobnosti", rekao je Gašić posle završnog prikaza multinacionalne vežbe "Platinasti vuk 15" (Platinum wolf) u bazi Jug.

Gašić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je naveo da je juče u Centralnoafričku Republiku u međunarodnu misiju otputovalo 72 pripadnika srpskih snaga i da tako Srbija prvi put ima više od 500 pripadnika u međunarodnim misijama i bitan je činilac u izvozu bezbednosti.

"To je kruna petnaestogodisnjeg rada i ucesca nase vojske u mirovnim operacijama", rekao je Gašić.

Multinacionalna vežba "Platinasti vuk 15" počela je 17. novembra i u njoj je učetvovalo ukupno 360 učesnika iz Vojske Srbije, Marinskih snaga Evropske komande Oružanih snaga SAD, oruzanih snaga Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Rumunije i, po prvi put, Žandarmerije MUP-a Srbije.

Vežbi su, pored Gašića, prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković sa clanovima kolegijuma, kao i izaslanici odbrane zemalja učesnica.

U prakticnom delu vežbe prikazani su postupci i procedure u slučaju nailaska patrole na osobu od posebnog značaja, njenog privođenja, demonstracije nesmrtonosnog oružja i municije, kao i procedure koje sprovodi međunarodni vod lociran u bazi na terenu i suočava se sa lokalnim stanovništvom i demonstrantima.

Cilj vežbe bilo je povećanje interoperabilnosti i međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, dok su pripadnici jedinica koje su učestvovale obučavane u radu sa neubojitim oružjem, kao i u planiranju, pripremi i realizaciji zadataka u operacijama očuvanja mira u multinacionalnom okruženju.

Reč je o drugoj vežbi tog tipa koja se u bazi Jug izvodi od početka godine, a prethodna vezba "Platinasti vuk 14", u kojoj su učestovali streljački vodovi iz sastava Četvrte brigade Kopnene vojske, izvedena je u julu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.