Gas u poslednji trenutak

Izvor: Blic, Beta, 11.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas u poslednji trenutak

Snabdevanje toplana i individualnih potrošača prirodnim gasom juče je skoro potpuno normalizovano. Odahnuli su i potrošači u domaćinstvima, koji su bili najugroženiji. Da isporuke nisu obnovljene, pitanje je kako bi građani izdržali jučerašnje rekordno niske temperature.

Novi sad– Snabdevanje gasom oko 60.000 individualnih potrošača na području grada i još pet opština u južnoj Bačkoj i Sremu gotovo je potpuno stabilizovano – izjavio je juče Jovo Vujanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << direktor JP „Novi Sad – gas”. Taj energent je u petak po podne počeo da stiže u svih 25 naselja u opštinama Novi Sad, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Sremski Karlovci i Mali Iđoš, i snabdevanje je normalno kod gotovo 90 odsto kupaca. Ekipe tog preduzeća su na terenu da bi građanima pomogle u deblokiranju gasnih setova i otklonile druge kvarove.

– Svih šest toplana u Novom Sadu juče je normalno radilo i nema nikakvih problema u isporuci toplotne energije – izjavila je Jelena Vujin, portparol JKP „Novosadska toplana”. Ona je navela da će, na osnovu ranije odluke Skupštine grada, „Novosadska toplana" potrošačima umanjiti račune za grejanje za period u kojem su radijatori bili hladni. U Novom Sadu će normalno raditi domovi zdravlja, a biće otvoreni i pojedini vrtići u okviru Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo".

kikinda - Oko 14.000 individualnih potrošača gasa u opštini od petka po podne ima gas. Bez problema radi i gradska toplana, pa centralno grejanje ima svih 3.500 korisnika. Karolj Damjanov, v.d. direktor JP „Toplana" izjavio je juče da sve tri kotlarnice u gradu rade po uobičajenom režimu u odnosu na spoljnu temperaturu, koja je juče ujutro bila minus 13 stepeni. Uredno se zagreva i Gerontološki centar, gde se u dva objekta dva dana smrzavalo oko 160 korisnika, od kojih je 60 nepokretno.

Inače, Kikinđani su u ovakvim situacijama posebno ljuti. Naime, uvek kada su nestašice gasa, ovo je jedan od najkritičnijih gradova u zemlji, iako se na širem području ove opštine eksploatiše skoro celokupna domaća proizvodnja plina. Zbog toga bi vlast u Kikindi, da nije obezbeđen gas, tražila od „Srbijagasa" da koristi gas iz primarne proizvodnje.

Dok se snabdevanje gasom potpuno ne normalizuje, pošta u Kikindi radi skraćeno, do 11 sati, dok pošte u svih devet sela rade do 12 sati. Od srede je bez gasa kompletna kikindska privreda. Budući da je snabdevanje gasom normalizovano u bolnici je na lečenju ostalo svih 200 pacijenata, iako je bilo najava da će biti otpušteni ili preseljeni.

subotica - Svi potrošači gasa, njih oko 8.500, osim industrije, ponovo su snabdeveni tim energentom. Direktor „Suboticagasa" Grgo Horvacki rekao je da je gas u sve delove mreže stigao do ponoći.

– U mreži ima dovoljno gasa za domaćinstva i objekte kao što su vrtići, škole, zdravstvene ambulante, apoteke i prioritetne industrijske objekte, odnosno za „Fidelinku" i „Mlekaru" – rekao je gradonačelnik Saša Vučinić. Većina Subotičana koji se greju na gas imala je problem sa uključivanjem merno-regulacione stanice te su dežurne ekipe do ranih jutarnjih sati obilazile potrošače. „Toplana" je, osim mazuta, korišćenjem gasa u određenim količinama, u petak uveče, uspostavila normalan režim grejanja. Gerontološki centar, koji je prekjuče prebačen na daljinsko grejanje, ponovo je vraćen na gas, a kulturne ustanove i pojedine ambulante i apoteke koje su radile po skraćenom radnom vremenu uspostavile su stari režim rada.

inđija - Kada je u petak uveče pušten gas u mesne mreže, odahnulo je 8.500 domaćinstava na području opštine, koliko ih koristi ovaj energent. Gas upotrebljava i privreda, obrazovne ustanove, javna preduzeća... Naime, još pre četiri godine opština i JP „Ingas" završili su gasifikaciju kompletne teritorije opštine Inđija.

Zalihe nafte za bolnicu u Starom Slankamenu, Dom zdravlja u Inđiji, dva centralna objekta vrtića u Inđiji i Beški obezbeđene su samo za tri dana, pa je na sastanku Štaba za vanredne situacije održanom prekjuče bilo bojazni šta uraditi ako ne stigne gas. Na sreću, to se nije dogodilo pa su pacijenti i bolesnici Doma zdravlja, seoskih ambulanti i specijalne bolnice „Dr Borivoje Gnjatić” u Starom Slankamenu imali tople sobe. Iako je pojačan rad službe hitne pomoći Doma zdravlja jer se očekivalo da će biti više prehlada, po rečima direktora ove ustanove Vase Petrovića, stanje je bilo redovno. Čak je zabeležen manji broj dolazaka nego što je uobičajeno, što govori da su se građani snašli i u ovakvim vanrednim prilikama koje, sudeći po nezapamćeno niskim temperaturama u Vojvodini, još traju.

zrenjanin – Jučerašnji polarni dan, sa temperaturom od minus 16 stepeni, većina stanovnika grada i okolnih sela dočekala je u toplim kućama i stanovima, jer je prekjuče, u poslepodnevnim satima, posle 24 sata prekida, ponovo uspostavljeno snabdevanje prirodnim gasom, približno, 21.000 domaćinstava. Ipak, prema izjavama nadležnih u društvenom preduzeću „Grejanje”, tokom dana javljali su se brojni potrošači sa primedbama na kvalitet gasa, zbog čega su imali poteškoće u uključivanju sistema za grejanje, bojlera i drugih uređaja, pa su dežurne ekipe na terenu imale pune ruke posla.

„Mitros" od sutra počinje da radi

– Svi potrošači na području Sremske Mitrovice su prekjuče do 15 sati dobili gas – izjavio je tehnički direktor „Srem-gasa” Miomir Begov. „Na terenu je bilo 15 ekipa, koje su imale samo nekoliko manjih intervencija", rekao je on. Na području grada ima 4.200 potrošača gasa, od toga više od 4.000 su individualna domaćinstva. Gas je stigao u sam grad Sremsku Mitrovicu, prigradska naselja Laćarak i Mačvanska Mitrovica i obližnja sela. Zahvaljujući tome što je stigao plin, sutra će proizvodnju, kako je i planirano, moći da obnovi i preduzeće „Svislajon – Mitros" koje se bavi preradom mesa, a imalo je dvonedeljnu pauzu zbog novogodišnjih i božićnih praznika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.