Funkcioneri brane povišicu

Izvor: Blic, 06.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Funkcioneri brane povišicu

KIKINDA - Zahtev Jagode Tolicki, predsednice kikindske opštine, da komisija za kadrovska pitanja poništi odluku kojom su odbornici izglasali povećanje funkcionerskih dodataka za 50 odsto, još uvek se ne primenjuje. Protumačeno je da se odluka o povećanju dodataka sa 5.000 na 7.000 dinara može samo odložiti. Da bi bila poništena, potrebno je da to potvrde odbornici.

Predstavnici DS, kojoj pripada Jagoda Tolicki, kažu da je povišica izglasana u nezgodno vreme, ali dodaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da povećanje za 2.000 dinara nije previsoko. Plata predsednice opštine je 78.392, a Stevan Grbić, zamenik direktora Javnog komunalnog preduzeća „6. oktobar" prima 89.500 dinara.

- Odluka o povećanju funkcionerskih dodataka je ishitrena, ali bi bilo loše da se promeni. Predsednica traži da se odluka ne primenjuje, ali to je teško jer je prošla sva skupštinska radna tela. Povećanje dodataka odobrilo je Opštinsko veće, a o predlogu Kadrovske komisije pozitivno su se izjasnila i odbornici, koji je jedino mogu i opozvati - kaže Savo Dobranić, v.d. predsednika Opštinskog odbora DS u Kikindi.

Zorana Zrnić, predsednica komisije za kadrovska i administrativna pitanja, odbornica sa liste „Za evropsku Kikindu", kaže da je funkcionerima apanaža povećana jer nije korigovana od 2006. godine. Sa tom povišicom primanja najviših opštinskih funkcionera približila bi se, ili izjednačila, sa platama direktora javnih preduzeća. Mnogi dodaju da Stevan Grbić, sa srednjom školom, zarađuje 11.108 dinara više od predsednice Tolicki, koja ima visoku stručnu spremu.

Visinu plata opštinskih funkcionera prvo je saopštila predsednica opštine, a potom je to učinio Grbić, priznajući da je njegova firma povećala plate u januaru. Grbić osim plate dobija i 10.600 dinara koji zarađuje kao odbornik Socijalističke partije Srbije, čiji je predsednik.

Povećanje funkcionerskih apanaža kritikovali su predstavnici Demokratske stranke Srbije koji imaju dva odbornika u SO Kikinda. Odgovarajući na te prozivke predstavnici DS su saopštili da Svetislav Vukmirica, predsednik Opštinskog odbora DSS, kao bivši imenovani funkcioner od opštine prima 70.000 dinara.

Predsednica opštine Jagoda Tolicki ostaje pri stavu da funkcioneri ne bi trebalo da dobijaju povišicu dok veliki broj Kikinđana jedva sastavlja kraj sa krajem.

- U donošenju odluke nisam učestvovala jer to nije u delokrugu mog rada. Ukidanje odluke takođe nije u mojoj nadležnosti, mada bih to rado učinila. Dužna sam da ukažem na svaku grešku kako bi se ona blagovremeno ispravila - rekla je Tolicki.

Dodatke pretvorio u plate

Jagoda Tolicki je morala da demantuje izjavu Ladislava Tomića, predsednika inicijativnog odbora Srpske narodne stranke, koji je rekao da je izglasano povećanje plata, a ne funkcionerskih dodataka.

- Povećanje plata je udarac na standard građana opštine Kikinda, koji će svojim izdvajanjem u budžet dotirati 50 odsto veće plate opštinskim funkcionerima - izjavio je Tomić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.