Frankofonija u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2016, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frankofonija u Novom Sadu

Putujući studentski sajam francuskih visokoškolskih institucija održava se prvi put u Novom Sadu, a sedmu godinu za redom u Srbiji.

To je jedinstvena prilika da srpski studenti dobiju korisne informacije o studijama u Francuskoj i frankofonim studijskim programima u Srbiji.

Putujući studentski sajam krenuo je iz velikog Trnova, preko Sarajeva i Tirane, a potom stigao u Novi Sad, kako bi predstavnici frankofone zajednice studentima pružili korisne informacije za studiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na francuskim univerzitetima.

"Naš institut je danas ovde da predstavi studijske programe u Francuskoj, 3500 visokoobrazovanih ustanova, koliko njihov sistem broji i danas, svečano otvaramo kampanju za dodelu stipendija za master 2 nivo i doktorate za sve studente iz Srbije koji žele da nastave svoje školovanje u Francuskoj", kaže Sandra Elezović, Campus France.

"Tridesetak stipendija će omogućiti studentima da finansiraju kompletne studije, a 20 stipendija dodeljujemo u saradnji sa fondom za mlade talente republike Srbije", kaže Virginie Manfroni, ataše za saradnju francuske ambasade.

Tokom školske 2015/2016. godine 725 studenata stipendista iz Srbije boravi u Francuskoj na master i doktorskim studijama.

"Saradnja između Francuske i univerziteta u Novom Sadu se razvija. Prošle nedelje otvorili smo frankofoni centar, posebno stavljamo akcenat na istraživačke oblasti i oblasti zaštite životne sredine", kaže  Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji.

"To spada u jedan od osnovnih ciljeva razvoja internacionalizacije univerziteta i samim tim se nadamo da će se na ovaj način produbiti saradnja sa univerzitetima u Francuskoj", kaže Sanja Stojanović, prorektorka za međunarodnu saradnju.

Ovaj sajam francuska ambasada koristi da ispromoviše stipendiranje studenata za školsku 2017./2018., a rok za prijavu je mart 2017.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.