Formirana Ženska odbornička mreža Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2017, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formirana Ženska odbornička mreža Novog Sada

Konstitutivnom sednicom formalizovan je unapred dogovoreni rad Ženske odborničke mreže Skupštine Grada Novog Sada u kojoj je okupljeno 27 od 29 odbornica lokalnog parlamenta toga grada.

Kao osnovni ciljevi funkcionisanja takve odborničke mreže istaknuti su zdravlje žena, suzbijanje nasilja nad ženama, žensko preduzetništvo, obrazovanje žena, širenje svesti o ženskoj solidarnosti, te podsticaj žena za većim učešćem u političkom i javnom životu Novog Sada. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Narodna poslanica i koordinatorka Ženske parlamanterne mreže u Narodnoj Skupštini Srbije Marija Obradović istakla je da su se mnoge stvari u Srbiji promenili, pa se tako i mnogo više pažnje posvećuje temi rodne ravnopravnosti, što prema njenoj oceni, pokazuje stepen zrelosti i demokratičnosti društva u našoj zemlji.

Danas smo u Skupštini Grada Novog Sada gde se formalizuje formiranje Ženske odborničke mreže, ovo se dešava širom naše zemlje i verujem da uskoro to i neće biti vest u medijima već samo jedna crtica o formiranju organizacija koje okupljaju žene koje su aktivne u politici, kazala je Obradović napomenuvši da je osnovna ideja te organizacije u vezi sa ujedinjenjem ženskih ideja i moći pozicija koje one zauzimaju u popravljanju pozicije građana u sredinama iz kojih one dolaze.

Prema njenim rečima, poruka koja se šalje formiranjem takvih odborničkih mreža je da žene kao političarke u Srbiji ne smeju da budu podeljene po pitanju određenih tema na osnovu stranačke pripadnosti, već da te mreže predstavljaju dobrovoljne organizacije uz pomoć kojih se podiže glas protiv nasilja u porodici nad ženama, a u korist ekonomskog osnaživanja žena, zdravlja i obrazovanje.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozdravio je inicijativu koju se podržale gotovo sve odbornice u novosadskoj skupštini, istakavši da je to u duhu svih povelja, akata i politika koje se sprovode na nivou Grada Novog Sada.

Očekivali smo da se taj proces završi jer je on samo formalizovanje nekih normi koje su za Novi Sad nasušno potrebne, primenljive i prihvatljive. Podsetimo da je Novi Sad potpisnik Evrpopske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca u lokalnoj sredini i ono što očekujem od koleginica iz gradkse Supštine je ne samo da učestvuju aktivno u donošenju odluka nego i da budu prisutne u nadzoru i implementaciji istih i da sarađuju sa koleginicima iz Skupštine Srbije i AP Vojvodine, kazao je Vučević.

On je istakao da ne treba ni napominjati koliko su važne kategorije kao što su borba protiv nasilja u porodici, zdravstvene politike prema ženama i deci, jačanje položaja žena u sistemu privrede i izvršne vlasti, ocenivši da žene imaju određen kapacitet u zakondavnim telima, ali da je i dalje nedovoljno učešće žena u izvršnom delu vlasti, pre svega u javnim preduzećima.

Zenska odbornička mreža nije stranačka priča, to nije zadatak za odbornice, to je zadatak za sve nas, bez obzira na rodnu pripadnost, u to moraju biti uključeni i muškarci. Ključno je da se odluke takve mreže sprovode i da rezultati u praksi budu dobri, zaključio je gradonačelnik Novog Sada.

Poslanica u Skupštini Vojvodine i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže u Pokrajinskoj skupštini Mia Strajin kazala je da će ta mreža biti na raspolaganju koleginicima iz Skupštine grada i da će pomoći, ukoliko za to bude bilo potrebe.

Predsednica Odbora za rodnu ravnopravnost i poslanica u Skupštini Grada Novog Sada Mirjana Vasić izabrana je za koordinatorku Ženske odborničke mreže u novosadskom parlamentu.

To telo biće dostupno za podršku i detektovanje svih problema žena svakog ponedeljka od devet do 12 časova, a ukoliko bude bilo potrebe, prijemi u Skupštini Grada Novog Sada za sve pripadnice lepšeg pola biće organizovane i češće.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.