Folklorno udruženje Veliko kolo iz Veternika igru negovalo putem video-poziva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2020, 17:37

Folklorno udruženje "Veliko kolo" iz Veternika igru negovalo putem video-poziva

Ljubav prema tradicionalnoj igri stavljena je na test u mnogim kulturno-umetničkim društvima tokom poštovanja pravila o fizičkoj distanci, uključujući i folklorno udruženje "Veliko kolo" iz Veternika. Oni su svoje probe prilagodili zabrani okupljanja, te su tehnike igre, ali i prijateljstva negovali putem video-poziva.

Tea, Luka i Miona iz udruženja "Veliko kolo" koji su i tokom policijskog časa uspešno savladavali sve koreografije, ali su se, vežbajući kod kuće, još >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << više zbližili sa ukućanima. Ipak, jedno je sigurno - jedva čekaju da se vrate sceni.

Da bi nastavili da šire tradiciju, a ne virus, već nekoliko dana nakon proglašenja vanrednog stanja snimili su oko 200 video-snimaka, te su kroz probe na daljinu ponedeljkom i sredom, u poznatom terminu proba, uvežbavali koreografije prilagođene članovima udruženja od najmlađeg do najstarijeg uzrasta.

"Napravili smo snimak kao na seminaru da se vide koraci... Dobijali su melodiju i reči ukoliko je bila pesma za tu igru. I svake subote dostavljali su nam povratnu informaciju", objašnjava Milan Veselinović, umetnički rukovodilac.

"Tako da smo se svi uključili u porodici. Bilo je malo i problemčića jer mi nismo članovi udruženja, tako da nismo ni znali korake, tako da je moj sin preuzeo ulogu koreografa. Mogu vam reći da sam savladala korake i moj sin je baš ponosan na mene, čak razmišljam da se priključim kao veteran", kaže Slađana Kosić, roditelj.

Na taj način, folkloraši su motivisali i svoje ukućane da razmisle da negovanje tradicije postane i deo njihove svakodnevice. Ovaj period će svakako pamtiti, a od ponedeljka - na starom mestu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.