Fizičkim izgledom zadovoljno samo 40 odsto dece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2020, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fizičkim izgledom zadovoljno samo 40 odsto dece

Istraživanje o navikama u ishrani, koje je sproveo institut "Batut" među decom uzrasta od 11 do 15 godina, pokazalo je da oko 25 odsto devojčica smatra da treba da smrša, dok 13 odsto dečaka veruje da im je potrebno više mišićne mase. Oko 60 odsto dece u pomenutom uzrastu, zadovoljno je svojim zdravstvenim stanjem, dok je fizičkim izgledom zadovoljno tek 40 odsto ispitane dece.

Čak trećina dečje populacije svakodnevno i u većim količinama konzumira slatkiše, dok 20% >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dece svakodnevno pije zaslađene bezalkoholne napitke. Nasuprot tome, kako odrastaju, voće i povrće unose u sve manjim količinama, a preskakanje doručka je takođe jedna od loših navika školaraca.

"Govorim za Republiku Srbiju na ovom našem uzorku koji je ispitan, deca petog i sedmog razreda, svega 60% dece. Tu se misli pored onog da popiju jogurt ili mleko ujutru, da konkretno doručkuju. Oko 30% doručkuje povremeno u toku nedelje, a 7% dece uopšte ne doručkuje. Svega 40% dece konzumira voće i povrće svakodnevno, u našoj sredini. Neki mali procenat, iskreno, 5-7% apsolutno ne konzumira voće i povrće, što mislim da je alarmantan podatak", ističe doc. dr Radmila Velicki, Institut za Javno zdravlje Vojvodine.

Osnova zdrave ishrane za decu školskog uzrasta su redovna tri obroka i dve manje užine u toku dana, a balansiranim unosom vitamina i minerala, moguće je preduprediti i poremećaje u ishrani, kao što su gojaznost, anoreksija i bulimija.

"Ako postoje jasne indikacije, ako se radi o predgojaznom i gojaznom detetu, negde oko 20% populacije dece školskog uzrasta u našoj sredini je predgojazno, negde oko 6% je gojazno. Postoje indikacije za izmene u određenom režimu ishrane, to nikako ne treba da budu rigorozne dijete, ova naša istraživanja pokazuju da čak 17% devojčica u našoj sredini drže rigorozne dijete", napominje doc.dr Velicki.

U očuvanju discipline u ishrani, veliku ulogu ima i porodica, odnosno socijalizacija koja nastaje kroz zajednički provedeno vreme za stolom za ručavanje, dodaju stručnjaci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.