Finansije prepreka obnovi starih kuća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2016, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finansije prepreka obnovi starih kuća

Novi Sad bogat je kulturno-istorijskim spomenicima. Neka od tih nasleđa su i porodične kuće, koje jedva odolevaju zubu vremena.

Manjak finansijskih sredstava dovodi u pitanje njihovu funkcionalnost i opstanak.

U starom jezgru grada, u ulici Grozde Gajišin nalazi se kuća porodice Novaković. Ona je jedinstven primer tradicionalne vojvođanske kuće i jedna je od poslednjih koja je nastala tim tipom gradnje u Novom Sadu. To je čini objektom od vrednosti koji je pod >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaštitom države. Iako ima dvostruku funkciju - doma i važnog kulturno-istorijskog objekta, nalazi se u izuzetno lošem stanju.

"Stoji ruševno stanje 20 godina, kuća se polako sleže na tu stranu i vuče krov koji može da padne i ovaj kalkan na nekoga, vidite, to je mala ulica i to može nekom pasti na glavu i ne daj Bože, povrediti", kaže Nemanja Novaković.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada kažu da objekat jeste u lošem stanju i da njegova obnova zahteva značajna sredstva. Dodaju da njihova ustanova može da izradi plan rekonstrukcije, ali nema mogućnosti za finansiranje radova. Iako je prema Zakonu o kulturnim dobrima vlasnik dužan da održava objekat, Nemanja Novaković kaže da nemaju dovoljno sredstava, kao i da postoje i druga ograničenja.

"Ne možemo ništa da radimo bez znanja Zavoda za zaštitu spomenika. Oni ne daju ništa bez njihovog znanja, mi nemamo tolika sredstva da uložimo i mi uglavnom možemo samo da sedimo i da čekamo da li će nekom pasti na glavu, da li će nama pasti na glavu i da li će se cela kuća srušiti", kaže Novaković.

U sličnoj situaciji bile su i trščare u ulici Kraljevića Marka. Njihova sudbina je svima dobro poznata. Pre određenog vremena krov se potpuno uništio, pa se postavlja pitanje da li takva sudbina čeka i ovu kuću?

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.