Festivalska panorama na RTV2 - repertoar za septembar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2018, 03:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festivalska panorama na RTV2 - repertoar za septembar

Filmovi proslavljenih reditelja, ostvarenja iz celog sveta očekuju vas i tokom septembra u okviru ciklusa ''Festivalska panorama'', utorkom od 22.30 na Drugom programu Radio – televizije Vojvodine.

Rudo i Kursi (Rudo Y Cursi, Meksiko, SAD, 2008), debitantsko ostvarenje meksičkog reditelja Karlosa Kuarona (Carlos Cuarón), mlađeg brata čuvenog Alfonsa (Velika očekivanja, I ja tebi kevu) na repertoaru je u utorak 4. septembra od 22.30 na Drugom programu Radio-televizije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vojvodine.

Priča o dva siromašna polubrata, koje jednog dana ugleda lovac na talente u fudbalu. Kako se on uopšte zatekao u njihovom selu? Pokvario mu se auto, pa je prekratio vreme odlaskom na utakmicu lokalnog fudbalskog kluba. Video ih je kako igraju i ponudio im audiciju.

Tato i Beto rade na plantaži banana i sanjaju o boljem sutra. Beto ima ženu i dete i nedavno je unapređen u vođu smene na plantaži. A Batuta je lovac na talente, koji sebe smatra filozofom i istoričarem fudbala, a ujedno je i narator filma. Saopštava interesantne podatke, uključujući i taj da su fudbal izmislili Asteci, šutajući okolo odsečene glave svojih neprijatelja.

Momci oduševljeno putuju u Meksiko siti, ostavivši iza sebe Betovu porodicu, njihovu majku i gomilu maminih bezvrednih muževa. Zaslepljeni su sjajnih svetlima velikog grada i svim prilikama koje život u velikom gradu nosi.

Film je zabavan i lagan, sa optimističnim završetkom, dostojnim Holivuda.

Moja radost (Счастье мое, Ukrajina, Holandija, Nemačka, 2010), višestruko nagrađena pustolovna drama Sergeja Loznice (Sergey Loznitsa), prvi ukrajinski film prikazan u konkurenciji Kanskog festivala 2010. godine, biće prikazan 11. septembra na našem Drugom programu.

Autoprevoznik Grigorij, polazi na put u svom kamionu. Uz put će mu se desiti mnogo uobičajenih stvari za njegovu profesiju: zaustaviće ga korumpirani policajac, deda kojeg je povezao ispričaće mu zanimljivu priču, upoznaće mladu prostitutku, ali vrhunac će se desiti tokom noći kada zastane pored puta da malo odrema...

Urlik (Howl, SAD, 2010), američka biografska drama biće prikazana u utorak 18. septembra u istom terminu.

U San Francisku, 1957. godine, američko remek-delo izvedeno je na sud. "Urlik" je igrani film o ključnom trenutku u rađanju kontra-kulture. Priča je ispričana kroz tri međusobno prepletena toka: Suđenje, život mladog Alana Ginzberga i samu poemu, koju je animirao strip-umetnik i Ginzbergiv saradnik Erik Druker. Muziku je napisao Karter Burvel. Neobična forma filma u potpunosti odražava zapanjujuću originalnost same poeme. Samo suđenje je narativni stožer filma, na kojem se govori o temama koje i danas zaokupljuju: Definicija opscenosti, granice slobode izražavanja i priroda umetnosti. Advokat odbrane je Džejk Enrlik (Džon Ham), proslavljeni advokat građanskih sloboda. Advokat tužilaštva, Ralf Mekintoš (Dejvid Strethem) pokušava da dokaže da je delo opsceno, istovremeno se trudeći da ga razume. Svedoci tužilaštva su nastavnik engleskog (Mari-Luiz Parker) koja pesmu smatra opscenom, ali i profesor (Džef Danijels) koji ima prilično jasnu ideju o tome šta jeste, a šta nije dobro pisanje. Svedoci odbrane su intelektualci 1950-ih (Trit Vilijams, Alesandro Nivola) koji govore o kulturoliškim i umetničkim vrednostima poeme. Sudom predsedava konzervativni sudija Klejton Horn (Bob Balaban) koji će doneti iznenađujuće nepristrasnu odluku. U zamišljenom intervjuu, ispunjenom fleš-bekovima, mladi Ginzberg razmišlja o sopstvenom kreativnom procesu i ličnoj borbi za oslobođenje, kroz koju je morao da prođe. Sama poema prikazana je kao živa animacija – kao zamišljeno putovanje kroz um umetnika.

Poslednji utorak u septembru rezervisan je za višestruko nagrađenu britansku satiričnu komediju Biti obavešten (In the loop, 2009) reditelja Armanda Janučija.

Radnja filma inspirisana je događajima pred anglo-američku invaziju Iraka i na satiričan način prikazuje nastojanja vodećih oficira, političara, diplomata, birokrata i medijskih ličnosti s obe strane Atlantika da pokrenu, odnosno zaustave rat protiv neimenovane zemlje na Bliskom istoku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.