Festival kukuruza u Tordi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2021, 14:40

Festival kukuruza u Tordi

U Tordi je održan 13. Festival kukuruza, koji za cilj ima očuvanje tradicije ručnog branja kukuruza, kao i upoznavanje mladih sa običajima i nekadašnjim radovima na njivi.

U tradicionalnoj odeći, na konjima i traktoru učesnici i posetioci Festivala kukuruza u Tordi uputili su se na obližnju parcelu. Kao i nekada, pred početak radova u polju poslužen je dobar doručak, nakon čega je započeto takmičenje u ručnom branju kukuruza.

"U takmičenju je najbitnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da kukuruz sve skinemo sa kukuruzovine i da što kraće odsečemo kukuruzovinu, i na osnovu toga se vrši ocena, to je pravi rezultat kada tako uradimo", objašnjava Imre Erdelji iz Čoke.

U ataru Torde iz godine u godinu najviše je posejano kukuruza. Iako je ručno branje odavno zamenjeno kombajnima i mehanizacijom, za žitelje ovog sela bitno je očuvanje tradicije.

"Nekada su jesenji radovi bili sasvim drugačiji, mnogo teži fizički. Danas je to sasvim drugačije, ali mislim da su naši zaslužili, a zaslužila je i ova zajednica, da tradiciju očuvamo i da prenesemo mladima", ističe Janoš Dobai, predsednik MZ Torda.

Za zemljoradnike berba predstavlja krunu godišnjeg rada, te se u narodu dočekuje sa radošću. Trinaestu godinu za redom u Tordi se slavi berba kukuruza, a ovo je prilika i za razmenu iskustava među poljoprivrednicima.

"Kroz ovakve diskusije i kroz ovakva okupljanja, ljudi nam prenesu njihova zapažanja sa terena. Kažu nam šta su one bitne stvari koje bi možda trebalo da podržimo, na koji način, sa kojim iznosima… Mislim da je jako korisno ne samo za selo, već i šire, da se okupimo i da prodiskutujemo o mogućnostima u poljoprivredi", smatra Atila Juhas, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

U okviru Festivala kukuruza u Tordi održano je i takmičenje u kuvanju tradicionalnih jela, izabrana je najbolja rakija, a održan je i bogat prateći program.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.