Festival dramskog stvaralaštva dece Vojvodine Majski susreti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2017, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival dramskog stvaralaštva dece Vojvodine "Majski susreti"

60. Festival dramskog stvaralaštva dece Vojvodine "Majski susreti" održaće se ove godine u Temerinu u periodu od 9. do 11. maja.

Neprekidnih 60 godina kontinuiteta ove jedinstvene manifestacije u Vojvodini govori najviše o samoj manifestaciji i njenoj održivosti.

Uspostavljeni piramidalni i edukativni karakter manifestacije u funkciji je razvoja dečjeg pozorišnog stvaralaštva. Manifestacija ima neprocenjiv značaj u uslovima kada su deca beznadežno uvučena u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << estradne, najčešće primitivne, forme raznih manifestacija i manipulacija decom.

Ova manifestacija se razlikuje od drugih i po tome što sve predstave koje se pojave u određenoj opštini podležu selekciji i kritičkom sudu i korisnim sugetijama stručnjaka koji gledaju predstavu. Najbolje predstave plasiraju se u sledeću krug konkurencije: na pet zonskih smotri, gde opet podležu analizi i sugestijama za unapređenje. 10 – 14 najboljih predstava iz svih pet zona plasiraju se na pokrajinski festival u Temerinu. Tročlani žiri dodeljuje zlatna, srebrna i bronzana odličja i specijalne nagrade za pojedine istaknute elemente predstave.

Tri najbolje predstave plasiraju se na odgovarajući republički festival.

Ovakav način selektiranja doprineo je da se podignu izvođački standardi dečjeg pozorišnog stvaralaštva, tako da je sve manje diletantizma koje je bilo prisutno u nekim ranijim godinama.

Savezi amatera, kulturno-prosvetne zajednice, domovi kulture, kulturni centri, opštine, biblioteke, turističke organizacije, pozorišne grupe, Pozorišni muzej učestvuju u suorganizaciji smotri, pripremama grupa za smotre, obezbeđuju uslove za nastupe, organizuju izložbe, tribine, promocije.

Temerin kao grd domaćin ulaže velike napore da manifestacija bude na visokom tehničkom i organizacionom nivou. Posebno treba istaći i to da Temerin organizovano dovodi decu iz raznih seoskih škola iz opštine Temerin, tako da i ta deca iz malih sredina imaju mogućnost da vide predstave svojih vršnjaka i da se na taj način "zaraze" pozorištem, što je od neprocenjivog značaja za kulturu Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.