Festival ćiriličnih brendova 13. novembra u Svilari

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2019, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival ćiriličnih brendova 13. novembra u Svilari

Udruženje građana Klub O2 iz Novog Sada po prvi put organizuje Festival ćiriličnih brendova koji će se održati u sredu 13. novembra 2019. u trajanju od 11.00 do 16.00 časova u Kulturnoj stanici "Svilara“, u Novom Sadu. Reč je o jednodnevnom događaju koji se sastoji od okruglog stola i izložbe. Kriterijum odabira učesnika-izlagača jeste njihov ćirilični logotip, odnosno naziv firme/privrednog subjekta, organizacije ili udruženja ispisan srpskim ćiriličnim pismom. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Učesnici okruglog stola su humanitarni radnik Arno Gujon, mr Milorad Simić (filolog i leksikograf), vanr. prof. Petar Stanojlović (filmski i televizijski reditelj), mr Danilo Vuksanović (akademski slikar), dr Aleksandar Raković (istoričar), master komunikolog Slobodan Roksandić, msr Nikolina Tutuš (doktorand srpske književnosti), student Ivan Topić (urednik fb stranice Ćirilizacija).

Ovaj događaj daje odgovor na pitanja od nacionalnog značaja:

Ćirilica je ugrožena u javnom prostoru Novog Sada i Srbije. U rešavanju tog problema mi koristimo kreativan i afirmativan pristup.U javnosti postoji zabluda da sa „ćirilicom ne možemo u Evropu i svet“. Upravo je suprotno. Na „tržište“ kulture iznosi se samo originalan proizvod. Ćirilica je izraz samopoštovanja.Tradicionalno i moderno su uzajamne kategorije. Jedno bez drugog ne postoji. Ćirilica nije protiv latinice, već čuvanje istorijskog pamćenja i samosvojnosti.Tema je aktuelna. Ministarstvo kulture RS kroz čitav niz inicijativa afirmiše srpsku ćirilicu kao jezgro srpske kulture. Bez razvijene identitetske svesti nema razvijene privrede i ekonomije. Mnogi uspešni preduzetnici počeli su da koriste u svom poslovanju ćirilično pismo doživljavajući ga ka prednost u poslovanju. Jedan deo njih ćemo predstaviti 13. novembra u našem gradu.Festival ćiriličnih brendova je jedinstven i originalan događaj koji se po prvi put organizuje u Srbiji i čitavom srpskom kulturnom prostoru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.