Familija od 70 dece

Izvor: Blic, 13.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Familija od 70 dece

BELA CRKVA - Žamor dece u dvorištu Doma za nezbrinutu decu „Vera Radojević" u Beloj Crkvi, smeh i muzika, kod svakog posetioca već na prvom koraku razbijaju predrasude da su takve ustanove neka vrsta sivih domova. Ovde deca koju su roditelji napustili stižu odmalena i ostaju dok ne završe škole ili ne napune 18 godina.

Novinare koji su naišli u novembarsko predvečerje sa radošću su dočekali, jer je svaki gost dobrodošao. Utrkuju se deca domaćini da pokažu svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sobe, krevete, uredne ormane, pisaće stolove i poneki kompjuter. Vaspitač Aca Milinković punih 30 godina i njegova supruga 31 godinu vaspitavaju generacije nezbrinute dece, ali nas blago upozoravaju da ne slikamo, jer je takva naredba iz Ministarstva stigla, a deca bi da se slikaju. Slikamo ipak, njima za radost.

Za to vreme omiljeni vaspitač Aca pokazuje zgradu Doma u kojoj su posle Drugog rata bila smeštena deca, ratna siročad. Danas su tu nezbrinuta deca iz cele Srbije, ali ponajviše iz Vojvodine.

Nailazi Bekim Taci, nekad stanar Doma, koji i posle šest godina, od kada je završio stolarski zanat, obilazi Dom, ako ima nešto da se popravi ili okreči.

- Tu sam odrastao. To je moj dom i moja familija. Pomažem kad god treba, učim mlađe stolarskim veštinama - kaže Taci.

Želimir S. uskoro završava srednju saobraćajnu školu. Hvali se diplomama i kompjuterom.

- Obezbedili su mi kompjuter. To mi puno znači. Možda ću i ja završiti fakultet - kaže Želimir, dodajući: „Svi smo mi jedna porodica".

Vaspitač Aca objašnjava da sva deca idu u redovne škole u Beloj Crkvi.

- Jedni drugima pomažu oko učenja i zadataka. Drže se kao rođena braća i sestre - kaže Aca.

Aci su stigli pozivi za sve svadbe štićenika Doma. Ponosan je što je jedan štićenik svom detetu dao njegovo ime.

- Ovaj posao nikada ne bih ostavio. Ovde pedagozi, nastavnici, profesori tokom godina srastu sa Domom, lepim trenucima i događajima, a u nevolji zajednički nam je lakše - navodi Aca.

U Domu je smešteno 71 dete, sa njima radi 16 vaspitača, a pored vaspitanja, osmišljen je dnevni boravak za socijalno ugroženu decu, turistički deo za hendikepiranu i ugroženu decu iz drugih gradova. Štićenici se uče pekarskom zanatu i odgajanju šampinjona. Glavni vaspitač Aca Milinković nakon tri decenije rada u Domu kaže da se za njegove karijere 26 devojčica udalo, 16 dečaka imaju svoje firme, a petoro ih je završilo fakultete.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.