Evropska nedelje prevencije raka grlića materice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2023, 15:04

Evropska nedelje prevencije raka grlića materice

Tokom ove nedelje, u Srbiji se po sedamnaesti put obeležava Evropska nedelje prevencije raka grlića materice. Slogan ovogodišnje kampanje „Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti“ ima za cilj da žene svih životnih dobi podstakne da razmišljaju o značaju očuvanja svog reproduktivnog zdravlja, kao i na neophodnost korišćenja dostupnih mera prevencije. Statistika na severu Banata, nažalost, uklapa se u opštu , poraznu statistiku, pa je samo tokom prošle godine otkriveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 9 karcinoma grlića materice.

Već godinama unazad, rak grlića materice jedan je od vodećih uzroka oboljevanja i umiranja u ženskoj populaciji u našoj zemlji. Svake godine oko hiljadu žena u Srbiji oboli, a 500 izgubi život od te bolesti koja se može sprečiti. Nažalost, i sever Banata deli tu poraznu statistiku.

„Na Ginekološkom odeljenju Opšte bolnice u Kikindi tokom prošle godine urađeno je 99 biopsija. Urađeni su ph nalazi, koji su ukazali na premaligne promene u 24 slučaja i otkriveno je 9 karcinoma grlića materice. Te brojke se uklapaju u opštu statistiku, koja nije ni malo pohvalna. Karcinom grlića je karcinom koji se može sprečiti,“ izjavila je dr Branislava Davidović, načelnica Ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice u Kikindi.

A prevencija je ključna i dostupna. Počevši od HPV vakcina, pa do redovnih ginekoloških pregleda, barem jednom godišnje.

„Počevši od primarnih metoda prevencije, pre svega vakcine, devetovalente vakcine, a ona je dostupna u Dečjem dispanzeru. Takođe, imamo sekundarne metode prevencije, što znači redovno uzimanje papa briseva za žene koje nam dođu jednom godišnje. S druge strane, ukoliko rezultat nije dobar, u mogućnosti smo da napravimo kolposkopski pregled, koji takođe spada u preventivni pregled" rekla je dr Dragana Miladinov, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena .

Neredovnim preventivnim pregledima svakako je doprinela i kovid- pandemija, ali ne sme da bude izgovora u borbi za sopstveno zdravlje i život.

„Nažalost, neke karcinome otkrivamo u poodmaklom stadijumu. Tome je dosta doprinela i kovid epidemija, tako da se žene nisu redovno kontrolisale, posebno u protekle dve godine. Najbitniji od svega je preventivni ginekološki pregled jednom godišnje, sa papanikolau brisom “dodaje Davidovićeva.

Zato, odvojite makar jedan dan za posetu svom lekaru i obavite neki od dostupnih preventivnih pregleda, a na taj način sprečićete dalji razvoj bolesti i njen krajnji fatalni ishod.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne davimo Beograd traži aktivniju kampanju u Srbiji o vakcini protiv raka grlića materice

Izvor: Beta, 27.Jan.2023

Inicijativa "Ne davimo Beograd" (NDMBGD) pozvala je danas nadležne institucije da, radi prevencije raka grlića materice, sprovedu aktivniju kampanju o dostupnosti besplatne HPV vakcine.NDMBGD podseća da je rak grlića materice jedan od najučestalijih oblika kancera koji pogađa žene, a vakcinacija...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.