Evropska komisija u info tekstu: Tesla rođen u Smiljanu, što pripada današnjoj Hrvatskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2020, 11:07

Evropska komisija u info tekstu: Tesla "rođen u Smiljanu", što pripada "današnjoj Hrvatskoj"

Evropska komisija vratila je Nikolu Teslu u svoj informativni tekst o Hrvatskoj.

Na interaktivnoj stranici za mlade, EU "Kutak za učenje", informacije o Hrvatskoj, kao jednoj od 27 zemlja članica Unije, ponovo uključuju i ime Nikole Tesle, kao jednog od pronalazača X-zraka.

Ovoga puta navodi se da je Tesla "rođen u Smiljanu", što pripada "današnjoj Hrvatskoj".

Prethodno je zbog protesta Srbije, Komisija uklonila rečenicu u kojoj se Tesla opisuje kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "poznati Hrvat".

Na društvenim mrežama se ubrzo pojavila i kopija pasoša iz 1883. godine koji je vlada "Kraljevine hrvatsko slavonsko dalmatinske" izdala na ime Nikolausa Tesle.

U informativnom tekstu za mlade na zvaničnoj stranici EU, pored mesta rođenja Nikole Tesle, Hrvatska se opisuje i kao zemlja "od 1000 ostrva" u kojoj je izmišljena "hemijska olovka".

Zaključuje se da je u pitanju i zemlja fudbala, a kao primer poznatog Hrvata navodi se kapiten fudbalske reprezentacije Luka Modrić.

Nikola Tesla je rođen je u Austrijskoj carevini (kasnije Austrougarskoj), u Smiljanu, selu na teritoriji današnje Hrvatske, ali nikada nije živeo u zemlji koja se tako zvala.

Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a veći deo života proveo je u SAD, gde je i umro.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nikola Tesla ponovo "u okviru" Hrvatske

Izvor: B92, 13.Maj.2020

Evropska komisija vratila je Nikolu Teslu u svoj informativni tekst o Hrvatskoj...Na interaktivnoj stranici za mlade, EU "Kutak za učenje", informacije o Hrvatskoj, kao jednoj od 27 zemlja članica Unije, ponovo uključuju i ime Nikole Tesle, kao jednog od pronalazača X-zraka...Ovoga puta navodi se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.