Evropa: U Nemačkoj 397 novozaraženih, u Francuskoj broj novoobolelih i preminulih u porastu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2020, 07:24

Evropa: U Nemačkoj 397 novozaraženih, u Francuskoj broj novoobolelih i preminulih u porastu

U Nemačkoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 397 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 197.341. saopštio je jutros Institut za zarazne bolesti Robert Koh.

U tom periodu preminulo je još 12 osoba, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 9.036, prenosi Rojters.

Od zemalja u regionu najviše pogođena pandemijom korona virusa je Rumunija u kojoj je obolelo ukupno 29.620 osoba, a preminulo 1.799, pokazali su podaci portala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << worldometers.

Rumunija se nalazi na 50 mestu zemalja u svetu, a u toj zemlji aktivno je još 7.287 slučajeva, od kojih je 231 u kritičnom stanju.

Iako je krajem maja i pocetkom juna broj novoobolelih počeo da opada, ponovo je počeo da raste krajem juna i početkom jula.

Od zemalja istočne Evrope težu situaciju ima samo Poljska gde je od početka epidemije obolelo 36.412, a preminulo 1.528 osoba i gde je aktivno još 10.646 slučajeva.

Broj zaraženih u Rusiji prešao 700.000

Broj zaraženih korona virusom u Rusiji danas je prešao 700.000, nakon što su u poslednja 24 sata potvrđeno 6.562 nova slučaja.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u toj zemlji sada iznosi 700.792, prenosi Tas s.

Kako se ističe, u poslednjih 13 dana u toj zemlji dnevni porast broja novoobolelih nije prešao 7.000, a u poslednja dva dana stopa zaražavanja nije prešla 0,9 odsto.

U protekla 24 sata preminule su 173 osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 10.667.

Broj aktivnih slučajeva u Rusiji je 217.614.

Kurc ukazao na trocifren broj zaraženih prethodnih dana

U Austriji su u poslednja 24 sata registrovana 92 nova slučaja zaraze korona virusom.

"Takve brojke imali smo poslednji put sredinom aprila", konstatovao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc ukazujući da je više dana zaredom prošle nedelje broj novozaraženih bio trocifren.

Trenutno u Austriji ima 1.086 aktivno obolelih, a najveći broj, čak 448 se nalazi na teritoriji Gornje Austrije i 360 u Beču.

Od početka epidemije korona virusa u Austriji krajem februara 18.426 osobe su pozitivno testirane na korona virus, od kojih je 16.721 izlečeno.

U bolnicama širom Austrije hospitalizovano je 77 kovid pacijenata, od kojih 11 na Odeljenju za intenzivnu negu.

Od početka epidemije u Austriji sprovedeno je 668.220 testiranja građana.

U Sloveniji potvrđena još 24 slučaja kovida 19

U Sloveniji su potvrđena još 24 slučaja virusa kovid-19, čime je ukupan broj obolelih u toj zemlji porastao na 1.763, objavljeno je danas na sajtu slovenačke vlade.

Kako se navodi, najnoviji podaci su u skladu sa blago rastućom, ali i dalje fluktuirajućom krivuljom viđenom prethodne nedelje, prenosi STA.

Hospitalizovano je 14 pacijenata, što je za dva više u odnosu na jučerašnji dan, a nijedan nije na odeljenju intenzivne nege.

Od početka epidemije u Sloveniji je od novog korona virusa preminuli 111 osoba.

Pojavila se korona na Tasosu i Kavali, doneli Bugari i Srbi

U grčkoj opštini Pangaio u okrugu Kavala i na ostrvu Tasos pojavili su se prvi slučajevi korona virusa, za koje je utvrđeno da su ih doneli turisti iz Srbije i Bugarske kod kojih je virus asimptomatski.

Na Tasosu su potvrđena četiri slučaja i ti turisti su stavljeni u hotel karantin, dok su u opštini Pangeo potvrđena dva slučaja kod osoba koja su obilazila tu opštinu, ali su se u međuvremenu vratili u svoje zemlje, prenosi ANA.

Na Tasosu su oboleli otkriveni kada su turisti dobili rezultate testova uzete prilikom ulaska u Grčku.

U Kataloniji obavezno nošenje maski u svim situacijama

Katalonija je prva španska pokrajina koja je za sve stanovnike i posetioce uvela obavezno nošenje zaštitnih maski na javnom mestu u svim uslovima.

Odluku, koja će stupiti na snagu u četvrtak, saopštio je katalonski premijer Kim Tora, četiri dana nakon što je 200.000 ljudi u oblasti Segrija stavljeno u karantin zbog izbijanja nekoliko žarišta.

"Maske će biti obavezne u celoj Kataloniji, a ne samo u Segriji. Mislim da je to važna mera", rekao je Tora i dodao da će vlasti deliti zaštitnu opremu.

Španske vlasti su prošlog mseca uvele obavezu nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom kada nije moguća distanca od 1,5 metra ili dok ne bude pronađena vakcina ili lek za korona virus.

Katalonija je uklonila izuzetak koji se odnosi na distancu, tako da je nošenje maski obavezno za sve situacije.

Plaže u Španiji prenatrpane, vlasti ih zatvaraju

Vlasti u Španiji, kako bi se sprečilo širenje virusa kovid-19, naredile su zatvaranje desetine plaža zbog ogromnih gužvi koje su se na njima stvorile tokom vikenda.

Skoro 30 plaža u mestu Kosta del Sol je zatvoreno u nedelju, a turisti su se vraćali sa njih u najposećenijem delu dana, prenosi britanski Dejli mejl.

Plaže u Malagi, koja je trenutno najviše pogođena novim slučajevima virusa, takođe bile primorane da redukuju broj posetilaca kako bi održali socijalnu distancu.

Oko 55 plaža na jugu Andaluzije je zatvoreno, dok je u Kadizu jedna od plaža usred dana bila zatvorena zbog prevelike gužve.

Zbog porasta novih slučajeva korona virusa u regionima Galicije i Katalonije ponovo je uveden karantin tokom vikenda.

Kako se navodi, očekuje se da se situacija još više pogorša kako jul bude odmicao, zbog porasta stranih turista, budući da je Španija druga zemlja po posećenosti, odmah iza Francuske, i koja prima oko 80 miliona turusta godišnje.

Francuska: Broj novozaraženih i preminulih u porastu

Broj novih slučajeva obolelih od Kovid-19 i broj preminulih u Francuskoj danas je porastao u odnosu na dnevni prosek prethodne sedmice, saopštili su zdravstveni zvaničnici upozoravajući na mogućnost pojave drugog talasa epidemije.

Broj novozaraženih porastao je u protekla 24 časa za 663, na ukupno 169.473, što je znatno više u odnosu na jučerašnji dan kada je iznosio 475 i dnevni prosek od 536 u proteklih sedam dana, preneo je Rojters.

Broj preminulih porastao je za 32, na ukupno 29.965.

To je gotovo dvostruko više u odnosu na dnevni prosek od 18 preminulih tokom prethodnih sedam dana.

Francuska se nalazi na šestom mestu na svetu po broju preminulih od korona virusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.