Evropa: U Grčkoj porast broja novozaraženih; Sumnja u indijski soj u Tirolu; EU izvezla 200 miliona doza vakcina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2021, 09:46

Evropa: U Grčkoj porast broja novozaraženih; Sumnja u indijski soj u Tirolu; EU izvezla 200 miliona doza vakcina

U Italiji 24 miliona osoba vakcinisano je protiv kovida-19, i za dve do tri sedmice neće više biti obavezno nošenje zaštitne maske i na otvorenom, kao što je sada slučaj, najavio je zamenik ministra za zdravstvo Pijer Paolo Sileri za televeziju RAI 24.

Od oktobra prošle godine Italijani moraju da nose zaštitne maske, ne samo unutar zatvorenog prostora, već i napolju.

Sileri je rekao da je za dalje popuštanje anti-kovid mera, neophodno da se vakciniše namanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << polovina odraslog stanovništva, što za Italiju znači 30 miliona osoba. Tvrdi da će se taj cilj ostvariti do kraja maja.

Zamenik ministara je najavio i pomeranje policijskog sata na ponoć, umesto u 22 sata, kao što je sada, i dozvolu za barove i restorane da primaju goste i u zatvoreni prostor.

Za sada ugostiteljski objekti mogu da služe samo za stolovima koji su na otvorenom, a da bi pomogli i lokalima koji to nemaju, vlasti su dozvolile da se stolovi postavljaju na pločnicima i na ulicama.

U tu svrhu, pojedine ulice bivaju privremeno zatvorene za saobraćaj.

Zdravstveni stručnjaci i dalje upozoravaju da je neophodno poštovati osnovne mere zaštite: nositi masku, držati fizičku distancu i ličnu higijenu.

Međutim, građani “osvajaju više slobode nego što im se preporucuje”, piše list “Fanpejdz” u reportazi o prepunim restoranima, krcatim barovima i gomilama onih koji se guraju ispred lokala sa čcašom u ruci “bez maski i bez distance”.

Sa lepim vremenom u mnogim primorskim mestima zabeležene su prve gužve i na plažama.

Velika Britanija za konstruktivno angažovanje po pitanju patenata

Velika Britanija se zalaže za konstruktivno angažovanje zajedno sa SAD i ostalim članicama Svetske trgovinske organizacije (STO) po pitanju odricanja od intelektualne svojine za vakcine protiv kovid-19, izjavio je vladin portparol nakon pritiska dobrotvornih organizacija da podrže američke predloge.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dala je podršku odricanju od zaštite intelektualnog vlasništva za patente vakcina protiv kovid-19, preneo je Rojters.

Britanija se nije pridružila SAD u podršci odricanja prava na patente, ali je istakla sopstvene napore na poboljšanju pristupa vakcinama protiv kovid-19, dok je portparol sugerisao da samo odricanje od intelektualnih prava neće biti dovoljno da pomogne situaciji.

Britanija je obećala da će višak vakcina protiv kovid-19 donirati drugim zemljama kada bude mogla, ali i navela da trenutno nema vakcina na raspolaganju.

Oko 35 miliona ljudi dobilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv kovid-19 u Britaniji, od čega oko dve trećine odrasle populacije.

Britanija je ukupno naručila 517 miliona doza vakcine.

Slovačka zaustavlja upotrebu vakcine AstraZeneke

Slovačko ministarstvo zdravlja danas je saopštilo da obustavlja upotrebu vakcine AstraZeneke za osobe koje još nisu dobile prvu dozu.

Ministarstvo je saopštilo da će nastaviti da koristi oksfordsku vakcinu za osobe koje žele da dobiju drugu dozu te vakcine, dodavši da se razmišljalo o raznim alternativama kako nastaviti vakcinaciju, javlja Rojters.

Odluka o zaustavljanju upotrebe vakcine AstraZeneke je došla nakon što je regulatorno telo za lekove prošle nedelje izvestilo o smrti žene (47), koja je najverovatnije vezana za vakcinu.

Pojedine nemačke pokrajine planiraju ublažavanje mera

Nekoliko nemačkih pokrajina, uključujući i glavni grad Berlin, planiraju da, posle šestomesečnog lokdauna, narednih dana ublaže restriktivne mere protiv kovida-19, a nakon što su brojevi počeli da padaju.

Državna vlada u Berlinu se danas složila da se ukine noćni policijski čas i da se olakšaju mere na šopipng od 19. maja, a biće dozvoljeno obedovati na otvorenom od 21. maja, ukoliko broj zaraženih na 100.000 stanovnika padne ispod 100, prenosi Rojters.

Danas je broj zaraženih u Berlinu bio 94 na 100.000 građana.

Ministar zdravlja Jens Špan je rekao da savezne pokrajine treba da počnu sa otvaranjima, posebno da puštaju aktivnosti na otvorenom, ali da treba da zaoštre mere ukoliko broj obolelih počne da raste ponovo.

Nemačka je danas saopštila da je zabeležila 6.125 novih slučajeva korona virusa, pa je ukupan broj inficiranih od početka pandemije 3.533.376, a sedmodnevni prosek na 100.000 stanovnika je pao na 115 sa 141 prošle nedelje, što je najmanji broj ovog meseca.

Od početka pandemije preminulo je 85.112 pacijenta obolelih od korona virusa.

Grčka ostrva ubrzavaju program vakcinacije

Program vakcinacije za grčka ostrva, ubrzava se da bi obuhvatio svo lokalno stanovništvo do kraja juna, najavila je danas Vlada Grčke, a pred početak turističke sezone.

Premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da ova inicijativa ima za cilj da pruži podršku lokalnim ostrvskim zajednicama i njihovoj ekonomiji, a iznad svega podstakne turizam, prenosi AP.

Grčka se bori da oživi svoj turistički sektor koji je devastiran tokom pandemije 2020. godine, a iako je stopa vakcinisanih ispod evropskog proseka, Grčka je tek nedavno stabilizovala rast novih slučajeva.

Ostrvljani čine oko 1.5 miliona ukupne populacije Grčke, a najveće ostrvo je Krit sa 600.000 stanovnika, a slede Evia, Rodos, Lezbos, Ios.

Zvanična turistička sezona trebalo bi da počne u petak, 14. maja.

Velika Britanija: Nema dokaza da vakcine ne deluju za indijski soj

Britanija pažljivo prati indijsku varijantu kovid-19, ali mere poput pojačanog praćenja i traženja kontakata, ograničenja putovanja i ubrzana vakcinacija treba da je drže na vrlo niskom nivou, poručio je danas ministar zdravlja Met Henkok.

"Naravno, budno pratimo indijski soj, još nema dokaza da vakcina ne deluje protiv njega", rekao je Henkok za "Tajms radio",prenosi Rojters.

SZO je saopštila da je mutacija koronavirusa, prvi put identifikovana u Indiji, varijanta koja izaziva svetsku brigu, a neke preliminarne studije pokazuju da se lakše širi.

Sumnja u indijski soj u Tirolu

Nakon pokrajina Salcburg, Burgenland i Donja Austrija, sada se i u Tirolu pojavila, po prvi put, sumnja u oboljenje indijskim sojem korona virusa.

Radi se o osobi koja je obolela u Indiji i vraćena je u Austriju posebnim letom, saopštile su vlasti austrijske pokrajine Tirol.

Ukazuju da u Tirolu to lice nije imalo nezaštićeni kontakt sa drugim licima.

Po dolasku u Tirol oboleli je posebnim transportom prebačen u kliniku.

On je stacioniran i izolovan na običnom odeljenju.

Pozitivan PCR test pokazao je sumnju na indijski soj, te je uzorak poslat na dalje sekvenciranje.

Austrija: Drugi dan zaredom manje od 1.000 novozaraženih

Drugi dan zaredom Austrija beleži broj novozaraženih koji je ispod 1.000, što je juče bio prvi put posle oktobra prošle godine.

U poslednja 24 sata registrovano je 870 novih slučajeva infekcija korona virusom i 21 preminuli.

Trenutno se 1.218 kovid pacijenata nalazi u bolnicama, od koji 366 na intenzivnoj nezi.

Austrija planira od 19. maja veliko popuštanje epidemioloških mera, otvaranjem ugostiteljstva, turizma, kulturnih institucija.

Belgija otvara kafiće, bioskope, restorane od 9. juna

Kafići, restorani, bioskopi i fitnes centri u Belgiji moći će da ugoste posetioce u zatvorenim objektima od 9. juna, saopštio je danas belgijski državni VRT.

Belgijska vlada će se danas sastati da razgovara o daljem ublažavanju restriktivnih mera uvedenih na suzbijanju širenje kovida-19, prenosi Rojters.

Novo ublažavanje bi moglo Belgijancima da omogući da budu u većim grupama u zatvorenom, da prisustvuju velikim letnjim festivalima i da putuju u inostranstvo.

U Grčkoj porast broja novozaraženih

Broj novih slučajeva korona virusa u Grčkoj danas je skočio na 3.197, pošto je prethodnog dana registrovano 1.904 novozaraženih, saopštile su grčke zdravstvene vlasti.

U poslednja 24 sata od posledica kovida umrla su 52 pacijenata, a ukupan broj smrtnih slučajeva je 11.141, prenosi Katimerini.

Prema podacima Nacionalne organizacije za javno zdravlje, od početka pandemije u Grčkoj je potvrđeno 367.076 slučajeva korona virusa.

Sveta gora otvorena za vernike, ostala neka ograničenja

Sveta gora, jedan od simbola grčkog pravoslavlja, danas je ponovo otvorena za vernike, nakon restriktivnih mera zbog kovida-19.

Kako prenosi Grik riporter, ovo važno sveto mesto dobilo je dozvolu za otvaranje uz određene zabrane koje treba da omoguće bezbednost.

Ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas potvrdio je da će Sveta gora biti otvorena za religiozne hodočasnike, nakon višemesečnog zatvaranja zbog pandemije, kao i da su neke mere zadržane kako bi se od kovida zaštitili vernici, ali i stariji monasi.

Svako ko bude želeo da uđe, moraće da uradi brzi antigenski test na korona virus i samo osobe sa negativnim rezultatom moći će da posete manastire.

Dodatne mere predviđaju da vernici ostaju u posebnim spavaonicama sa tačno određenim brojem ljudi, te da mogu da posete samo jedan manastir, a ne da ulaze u svaki.

Španija: Vakcina Džonson&Džonson odobrena i za mlađe od 60

Španija je danas odobrila upotrebu vakcina američke farmaceutske kompanije Džonson&Džonson i za mlađe od 60 godina.

Madridski dnevnik El Pais navodi da će građani od 50 do 59 godina prvi primiti ove vakcine, a potom i ostali Španci stariji od 18 godina koji pripadaju posebno osetljivim grupama, prenosi Rojters.

EU do sada izvezla oko 200 miliona doza vakcina

EU je do sada izvezla oko 200 miliona doza vakcina, potvrdio je potpredsednik Evropske komisije Maroš Sefkovik.

"Otvoreni smo za razgovore i predloge o novoj solidarnosti, ali naš prioritet je da povećamo proizvodnju vakcina u EU, ali i da vidimo da drugi ne blokiraju izvoz svojih vakcina i komponenti za njihovu proizvodnju", napisao je Sefkovik na svom Tviter nalogu.

Pozivajući se na dva dobro obaveštena izvora iz EU, Rojters je u aprilu ove godine objavio da je EU izvezla oko 37 miliona vakcina više nego što je podelila među 27 zemalja članica Unije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.