Evropa: Danska, Švedska i Holandija ukidaju skoro sve restrikcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2021, 09:41

Evropa: Danska, Švedska i Holandija ukidaju skoro sve restrikcije

 Svi putnici od ponedeljka koji ulaze u Švajcarsku moraju elektronski da se prijave, bez obzira na način ulaska u zemlju, predviđeno je novom uredbom švajcarske vlade, koja ima i novinu za nevakcinisane.

Takođe, predviđena su dva testa za nevakcinisane, prihvataju se sertifikati o vakcinaciji, koji, takođe, mogu da se "konvertuju", odnosno zavedu i u Švajcarsku, ali samo za vakcine protiv kovida 19 koje je prihvatila Evropska agencija za lekove (EMA).

Naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << švajcarska vlada izdala je novu uredbu o ulasku u zemlju, po kojoj od ponedeljka, 20. septembra, svi koji nisu vakcinisani i nisu preležali korona visurs, prilikom ulaska u Švajcarsku, moraće da pokažu negativan test, a pored toga, za četiri do sedam dana nakon ulaska, moraće ponovo da se testiraju i rezultat prijave kantonu u kojem žive ili odsedaju tokom boravka u Švajcarskoj.

Svi putnici, vakcinisani ili ne, moraju da ispune elektronski formular o ulasku u Švajcarsku, kojim god prevoznim sredstvom da su ušli u zemlju.

Ministar zdravlja Alen Berse rekao da slede kazne za one koji se ne budu pridržavali mera. Tako je kazna za nedostajući test 200 franaka, a ukoliko nekome zafali elektronski formular, moraće da plati 100 franaka.

Izuzeci postoje za putnike u tranzutu, prevoz robe i prekogranične radnike, kao i za mlađe od 16 godina.

Takođe, kantoni su zaduženi da kontrolišu da li sus vi uradili i obavezan drugi test. Kontrole neće biti sveobuhvatne, već će se to činiti na slučajnom uzorku.

Na granicama, za kontrolu su zadužene Uprava carine i lokalna policija.

Testiranje pre ulaska u zemlju, kao i nakon dolaska u Švajcarsku, plaća sam putnik, a priznaju se i antigenski i PCR testovi.

Pored ovih obaveza, švajcarska vlada je saopštila da osobe vakcinisane u inostranstvu ili koje su u inostranstvu preležale korona virus, mogu da dobiju švajcarski kovid sertifikat.

Taj sertifikat mogu da dobiju samo vakcinisani onim vakcinama koje priznaje EMA, a time je i turistima omogućeno da učestvuju u društvenom zivotu Švajcarske.

Danska, Švedska i Holandija ukidaju skoro sve restrikcije

 Danska, Švedska i Holandija ukidaju praktično sve mere u borbi protiv pandemije korona virusa, u te tri zemlje stope vakcinacije su relativno visoke, ali je visoko i poverenje u vlast, koja se nada da će slobode dovesti do porasta vakcinacije.

Vakcinisani građani u Holandiji će od subote 25. septembra moći da plešu u krcatim noćnim klubovima bez obaveze da drže distancu, a umesto mera moraće da pokažu kovid-propusnicu, preneo je Dojče vele.

Danska je prošle sedmice ukinula sve restrikcije i tako postala prva država EU koja se vratila u "normalnost".

Za odlazak na koncert ili u teretanu tamo nisu potrebni ni maska ni dokaz o vakcinaciji. Krajem avgusta je ministar zdravlja rekao da se kovd-19 više ne smatra društveno kritičnom bolešću.

Tim dvema zemljama pridružuje se i Švedska koja je ionako tokom pandemije imala najblaže mere. Krajem septembra ukidaju se ograničenja javnih i privatnih okupljanja, kao i preporuka da se radi od kuće.

No, oni koji putuju u ove tri zemlje i dalje moraju da se testiraju i idu u karantin, ako nisu vakcinisani.

Prema oksfordskoj  (Our World in Data), u Danskoj je sa dve doze vakcinisano tri četvrtine ukupne populacije.

Od većih država EU, ispred njih su samo Portugal i Španija.

U Holandiji i Švedskoj vakcinisano je oko 63 odsto stanovnika. Holandski ministar zdravlja Hugo de Jong veruje da će vraćanje pređašnjih sloboda uz uslov vakcinacije motivisati mnogo više ljudi da se vakcinišu.

Danska je još krajem maja predstavila svoj kovid-pasoš u formi aplikacije ili štampanog QR koda. U drugim državama su takvi planovi vlasti vodili masovnim protestima, poput Francuske, Italije i Grčke.

Stručnjaci navode da u Švedskoj, Danskoj i Holandiji postoji ogroman nivo poverenja u vlasti, te da to čini razliku.

Dnevni broj novozaraženih od Kovid-19 u Moskvi je 2.746

Moskva je juče prijavila 2.746 novih slučajeva korona virusa dok je dan pre bilo prijavljeno 2.376, saopštio je danas savezni operativni štab protiv korona virusa.

Ukupan broj prijavljenih slučaja Kovid-19 u Rusiji je 1.601.780, piše Tas s.

Broj umrlih od posledica korona virusa u Moskvi je veći za 49 nego dana pre, a ukupan broj smrtnih slučaja od Kovid-19 je 28.347.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nove mere za ulazak u Švajcarsku - jedna novina za nevakcinisane

Izvor: B92, 19.Sep.2021

Svi putnici koji od ponedeljka ulaze u Švajcarsku moraju da se prijave elektrosnki, bez obzira na način ulaska u zemlju, predviđeno je novom uredbom švajcarske vlade koja ima joše jednu novinu za nevakcinisane.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.