Etno škrabanje u Mokrinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Etno škrabanje" u Mokrinu

Ideja da spoje stari zanati sa modernim ilustracijama, bliskim novim generacijama, spojila je u zajedničkom projektu modni brend "Škrabac" i kikindsko Udruženje "Moja kreativna kuća". U inspirativnom prostoru Kuće ideja "Terra Panonica" u Mokrinu, 20-tak učesnica radionice "Etno škrabanje" realizovale su zanimljiv eksperiment spajanja modernog i tradicionalnog, kroz svojevrsnu popularizaciju starih zanata i unikatnih, ručnih radova.

Pilot-projekat "Etno škrabanje", uspešan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zajednički poduhvat modnog brenda "Škrabac" i kikindskog Udruženje "Moja kreativna kuća", realizovan je zahvaljujući podršci i suorganizaciji kreativno-poslovnog centra "Terra Panonice" u Mokrinu. Kreativna radionica osmišljena je kroz maštovite radove veza, štrikanja, heklanja.

Ono po čemu se ti odevni i dekorativni predmeti izdvajaju je dizajn. Oplemenjeni karakterističnim šaljivim motivima brenda Škrabac, zanimljivi ručni radovi tek treba da nadju svoje mesto na tržištu. Kreatorke projekta očekuju uspešan nastavak te ideje:

"Stare zanate treba, pre svega, sačuvati od zaborava. Medjutim, u ovom vremenu, oni nažalost nemaju pravu vrednost. Treba svemu tome pridodati neke nove, moderne detalje, spoj sa sadašnjošću kako bi taj rad, koji se ceni, mogao i dalje da živi, kaže Nataša Đaković, iz Udruženja "Moja kreativna kuća".

"Namera nam je da u projekat uključimo što veći broj ljudi i da sve to zaživi kao jedan novi modni brend. Mi smo ga radno nazvali – 100 posto, jer je to 100 posto ručni rad, 100 posto unikat, 100 posto pamuka, sa 100 posto ljubavi. Ima, naravno još 100 posto epiteta koji bi mogli da idu uz naš brend", veli Ana Babić, predstavnica modnog brenda "Škrabac".

Iako se čitav život bave ručnim radom,vezom,štrikanjerm, heklanjem, učesnice radinice, žene različitih generacija i izuzetne kreativnosti, naučile su, kažu, i nešto novo, Unikatni, ručni radovi nemaju pravo mesto na na tržištu, kao ni – cenu.

Kreativne učesnice projekta "Etno škrabanje" i maštoviti proizvodi nastali tokom radionice u Mokrinu, na najboloji način dokazuju da spoj tradicionalnog i modernog itekako može biti zanimljiv, a nadamo se i isplativ.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kreativno štrikanje u Mokrinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2015

Ideja je da spoje stari zanati sa modernim ilustracijama, bliskim novim generacijama, spojila je u zajedničkom projektu modni brend "Škrabac" i kikindsko Udruženje "Moja kreativna kuća". U inspirativnom prostoru Kuće ideja "Terra Panonica" u Mokrinu, 20-tak učesnica radionice "Etno škrabanje"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.