Etno-sela dovode   turiste

Izvor: Blic, 05.Okt.2011, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etno-sela dovode turiste

Među 14 vojvođanskih sela koja su najspremnija za prijem turista su i dva somborska, Bački Monoštor i Stapar. Za taj status izborili su se u konkurenciji 45 sela iz Vojvodine koja su učestvovala na konkursu „Bogatstvo različitosti“.

Cilj pojekta „Bogatstvo različitosti", koji realizuje Dunavski klaster „Istar 21" u saradnji s Pokrajinskim sekretarijatom za privredu, jeste promocija sela karakterističnih po kulturi, tradiciji, običajima, gastronomiji i muzici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naroda koji u njima žive.

Šokačko mesto Bački Monoštor je već godinama poznato po etno-kućama, tradicionalnim domaćim proizvodima, gastronomskim specijalitetima, starim zanatima, nošnjama i fokloru, a sve to pokazali su i članovima komisije koji su ocenjivali njihove mogućnosti za turističku ponudu.

- Bački Monoštor uglavnom posećuje nekoliko kategorija turista. Dolaze nam deca u okviru ekskurzija i njima su najinteresantniji stari zanati i Eko-centar kao mesto za igru i rekreaciju u prirodi - objašnjava Zdenka Mitić iz UG „Podunav", koje je kandidovalo Bački Monoštor. - Selo posećuju i brojna udruženja ljubitelja putovanja, penzioneri i svi koji uživaju u etno-kućama, domaćim specijalitetima i vikend-naseljima. Značajna grupa su i stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine i ljubitelji prirode, za koje je Bački Monoštor sa okolinom dragulj očuvane prirode. Tu su i mnogobrojni gosti koji redovno posećuju manifestacije koje se održavaju u selu, a od kojih su najznačajnije Bodrog fest, Regeneracija Dunava, tradicionalni kirbaj, Festival marijanskog pučkog pivanja...

- Monoštor posećuje i mnogo stranaca, što biciklista koji prolaze kroz selo biciklističkom rutom Euro velo 6, što individualnih gostiju koji na ovaj ili onaj način doznaju za ovu oazu mira - objašnjava Zdenka Mitić. - Turisti kupuju proizvode domaće radinosti, namirnice proizvedene u selu, plaćaju smeštaj u domaćinstvima, pa na taj način doprinose ekonomskom boljitku stanovnika sela.

Među odabranim selima je i Stapar, koji iako do sada po turističkoj ponudi nije bio poznat kao Bački Monoštor, i te kako ima šta da ponudi turistima. - U kandidaturi smo istakli da nam je želja da predstavimo bogatu staparsku kulturu i običaje, čija je tradicija duža od dva i po veka. Stapar je jedno od retkih meštanskih sela gde se slave svi pravoslavni običaji, kao što su Božić, Materice, Ocevi, Vrbica, Uskrs, svečari, crkvene slave. Treba istaći da je Stapar jedno od retkih sela koje ima dve crkve.

- Kao turističke atrakcije izdvoijili smo karbinje (svinjokolj), susrete pedesetogodišnjaka, staparske ćilime, harminikaše, jer u selu ima 30 harmonikaša, a Stapar je domaćim takmičenja Prva harmonka Vojvodine. Od jela, čuvena je staparska listara, promovišemo i dudovu rakiju, a brend želimo da napravimo od likera od drenjina - nabraja deo staparskih mogućnosti Biljana Indjić, član Sveta MZ „Stapar", i naglašava da je komisiju posebno oduševilo to što su se u organizaciju promocije staparske ponude uključila sva seoska društva i meštani.

Svesni su i u jednom i u drugom selu da to što su se našli u društvu odabranih ne znači da će im novac potreban za poboljšanje turističke ponude lako stići, ali im ovo priznanje otvara mogućnost promocija, daje prednost prilikom konkurisanja za sredstva pokrajinskih sekretarijata i mogućnost da se meštani ta dva sela uključe u razne edukacije iz oblasti seoskog turizma.

- Zasad su finansijska sredstva od turizma simbolična i u iznosu taman tolikom da se ne odustane od ove delatnosti, a nadamo se da će posredstvom intenzivnije promocije veći broj kako domaćih tako i stranih turista početi da posećuje selo, što će i te kako uticati na bolju finansijsku situaciju ljudi uključenih u turističku priču i celog sela. Za dalji razvoj turističke ponude potrebne su brojne investicije koje se tiču poboljšanja infrastrukture sela - kaže Mitićeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.